• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Antibiyotiğin  yan etkileri ne zaman geçer?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığınca antibiyotiklerin doktor tarafından reçete edilmedikçe eczanelerde satışı yasaklanmıştı. Zira gereksiz kullanımda vücutta geri dönülemez etkilere neden oluyor. Antibiyotikler enfeksiyon, kanser, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Grip, soğuk algınlığına karşı antibiyotik kullanmanın hiçbir faydası yoktur zira antibiyotikler virüs kaynaklı hastalıkları tedavi etmez. 

Antibiyotik kullanımı muhakkak doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Öncelikle hastalara duyarlılık testi yapılarak hastalığın tedavisinde kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. Gereksiz antibiyotik kullanımı mikroorganizmaların ilaca karşı direnç geliştirmesine neden olarak tedaviyi zorlaştırır.  Antibiyotik sadece su ile tüketilmelidir. Diğer maddelerin alımı ilacın etkisini azaltabilir. 

ANTİBİYOTİĞİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Antibiyotik etkili yan etkileri nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Alerjiyle birlikte  yanı sıra hızlı kalp atışı, kusma, hazımsızlık, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, şişkinlik gibi rahatsızlıklara yol açabilir. 

Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımı tip1 ve tip 2 diyabet riskini artırabilir, karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bağırsaklardaki yararlı bakterileri yok ederek bağışıklık sistemini de yok edebilir. Bu da beraberinde ülser gibi hastalıkları getirebilir. 

Fazla doz antibiyotik ağrı, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. 

Antibiyotiğin yan etkileri arasında ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı ve kusma, halsizlik de bulunur. 

ANTİBİYOTİĞİN YAN ETKİLERİ NE ZAMAN GEÇER?

Antibiyotiğin yan etkileri ilacın kullanımıyla başlar ve birkaç gün içinde sona erer. Ancak bağırsak floryası başlayan kişilerde yan etkiler birkaç hafta devam edebilir.  Alerjik reaksiyon semptomları durumunda muhakkak uzmana görünmelidir. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir