• DOLAR 32.254
  • EURO 35.318
  • ALTIN 2509.726
  • ...
Harzem Medresesi 8 asırdır ayakta durmaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan Ziyaret (Şex Tajdin) köyünde bulunan Harzem Medresesi, Artukoğullarından Melik ül-Mansur Nasireddin Artuk Arslan'ın Azatlı kölesi Taceddin Mesud bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır.

13. yüzyılda restore edilen ve büyük ekleme-çıkarmaların yapıldığı bu medrese günümüzde ise mescit olarak kullanılmaktadır.

Tarihi yapı hakkında önemli bilgiler aktaran Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, 1211 yılından inşa edilen bu tarihi yapının günümüzde de halen işlev gördüğünü ve ziyaretçiler tarafından rağbet gördüğünü belirtti. 

Medresenin tarihçesi hakkında bilgi veren Yüksel, "Tarihi Harzem Medresesi Artuk Arslan Nasruddin döneminde inşa edilmiştir. Hazrem köyü Artuklulardan önce de önemli bir yerleşim alanıydı. Bizans Doğu Roma İmparatorluğunun gözetleme karakolu noktasıydı. Ancak Artuklular döneminde inşa edilmiş ve önemli bir konuma gelmiştir. Artukluların tören, kutlama alanların yapıldığı bir köy olarak geçmektedir. Harzem Medresesi Nasruddin Ahmet Artuk Arslan azatlı kölesi Şeyh Taceddin ismi ile anılır daha çok. Şeyh Taceddin aynı zamanda Harzem Medresesinin ilk müderrisidir." dedi. 

Medresenin köyde olmasıyla bugüne kadar yapının korunduğuna dikkat çeken Yüksel, "Şehirden uzak olması hasebiyle köylüler tarafından çok daha rahat korunabilmiş bir tarihi kültürdür. Köylerdeki tarihi eserler şehirlerden çok daha iyi korunmuş durumdadır. 1211 senesinden bu yana medrese bozulmadan, işlevini yitirmeden bugünümüze kadar sapa sağlam gelebilmiştir. Ziyaretçilere de açık durumdadır. Hatta İstanbul'dan gelen turist kafileleri ziyarete gelebiliyorlar. İnanç turizmi rotasına eklenmesi gereken önemli bir nokta olması hasebiyle Artuk Arslan'ın şehrin büyük bir bölümünü imar ederken şehrin diğer Kızıltepe'deki Dunaysır Külliyesi ve üçüncü olarak Harzem Medresesinin inşa edildiği dönem olarak bilinir. Aynı zamanda Hatuniye Medresesi'nin inşaatı da Artuk Arslan zamanında tamamlanmıştır." ifadelerini kaydetti.

(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir