• DOLAR 32.397
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2382.627
  • ...
Diyarbakır'da su, elektrik ve doğalgazı olmayan site sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Dokuzçeltik Mahallesi'nde 2017 yılında yapımına başlanan Babil 75 sitesi, 2019 yılında bitirileceği sözüne rağmen halen tamamlanmadı. Su, elektrik, doğalgaz ve kanalizasyon eksikliğine rağmen sitede oturmaya çalışan vatandaşlar, sorunlarının giderilmesini bekliyor.

Yaşadıkları süreci anlatan site sakinlerinden Ramazan Doğu, "2017 yılında müteahhit binaların yapımına başladı. 2020 yılında kendisiyle görüştüm ve 2021 yılı ocak ayında tamamlayacağını söyledi. 2021 Ocak ayı geldi inşaat halen yarıydı. Yine sordum, bitireceğini söyledi. Kendisi işin başında durmuyordu, sürekli bekçiler buradaydı. Gelip 15 günde bir kontrol edip gidiyordu. 2022 yılında iflas ettiğini söyledi. Bize, 'başınızın çaresine bakın' dedi. İnşaatın arazi sahibi 2 kişi vardı, onlara da 47 milyon borcu vardı. Evlerimizi yarıda bıraktığı için biz de kendisine dava açtık. En son geldiği zaman bize, arazi sahipleri ile anlaşın inşaatı bitireyim, dedi." şeklinde konuştu.

"Müteahhittin DEDAŞ'a olan borcunu da biz ödedik"

Yol sorunu olduğu için servisin gelmediğini, çocukların aileler tarafından okula götürülüp getirildiğini ifade eden Doğu, "Yolumuz yok, toprak yol var orda da köpekler var. Servis buraya gelmediği için hiçbir aile rahat bir şekilde çocuklarını okula gönderemiyor. Elektriğimiz, suyumuz yok. Belediye ve DEDAŞ yetkililerine defalarca derdimizi izah ettiğimiz halde müteahhittin eksikleri gerekçe gösterilerek, bunlar giderilmediği sürece elektrik ve su veremeyeceklerini belirttiler. Müteahhittin DEDAŞ'a olan borcunu da biz ödedik." diye konuştu.  

"Evlerimizi teslim aldığımızda ampul, musluk, dolap ve petekler yoktu"

Evlerini, kaba inşaatı bitmiş fakat ince işçiliğe dair bir şey yapılmamış haliyle teslim aldıklarını belirten İpek Yağmur, ampul, musluk ve dolapların olmadığını daire sahiplerinin bunları kendi imkanlarıyla yaptığını ifade etti.

Yağmur, "Binaların içinde çeşmeler takılı değil. Parkeleri biz kendimiz yaptık. Musluk, ampul, dolap ve vestiyer hiçbir şey yoktu. Hepsini biz kendimiz yaptık. Şu an doğalgazımız yok, peteklerimiz yok. Herkes de parasını peşin verdi. Belediyeden su aboneliği için geldiler ama binanın yapıldığının belediyeye haber verilmediğini söylediler.  Şebeke suyu olmadığı için kuyu suyu içiyoruz bu nedenle çocuklarımız sık sık hasta oluyor. Geçen kış elektrikli sobayla ısınmaya çalıştık elektrikler kesildiği zaman o da yoktu. Müteahhittin şantiyeye borcu olduğu için sık sık elektriklerimiz kesiliyor. Şu anda herkes kendi çabasıyla evlerinin içini yapıyor. Yapamayıp o şekilde oturanlar da var. DEDAŞ abonelik vereceğini söyledi, bizim bilgimiz dışında bize ceza yazıldı. Müteahhittin borcunu biz ödedik şimdi kendi cezamızı da ödeyeceğiz. Şu an belediye yolumuzu açması gerekirken açmıyor. Servis gelmiyor, çocuklarımızı kendimiz okula götürüp getiriyoruz. Yukarıdaki köylülerin evleri yol yapılacak diye istimlak edildi. Onlar da aldığı parayı az bulduğu için yolu kapattı." dedi.

"Atık sularımız kanalizasyona yerine milletin bahçesine gidiyor"

Daire giderlerinin kanalizasyon giderlerine bağlanmadığını, atık suların çevredeki araziye aktığını ifade eden Mehmet Kurt,  "2021 yılında evimi satıp burada daire aldım. O zaman proje devam ediyordu ve hatta iyi bir çalışma vardı. Şantiye şefiyle görüştüğümüzde 2021 Aralık ayında teslim edileceğini söyledi. Biz de ona istinaden evimizi aldık. DİSKİ'nin, DEDAŞ'ın bütün masraflarını ödedik. Tapuyu aldıktan sonra 15 günü geçmeden burası hayalet şantiyeye dönüştü. Arkadaşlara ulaşamadık. Ulaştığımız zaman da taşeronlar sıkıntıları olduğunu söyledi. 2023 Ağustos ayına geldik halen aynı. Yolumuz, suyumuz yok. Kuyu suyu içiyoruz, çocuklarımız hasta. Müteahhitte ait olan 630 bin TL borcu beraber ödedik. Abonelik vereceğiz dediler yine vermediler." şeklinde konuştu.

Kurt, konuşmasına şöyle devam etti: "Yol olmadığı için doğalgaz verilmiyor buraya. Gittiğimiz hiçbir kurumda bize yardımcı olunmuyor. Yol yapımı için mahallelinin evleri olduğu alan istimlak edildi. Yol güzergahında bulunan 3 ev var, onlar da aldıkları parayı az buldukları için evlerinin yıkılmasına izin vermiyorlar. DEDAŞ'ta su aboneliğimiz olmadığı için elektrik aboneliği vermiyor. Bize sadece dört duvar vermiş, kullanılan kapı ve pencereler kötü. Taşeron firması da işini düzgün yapmamış. Müteahhit yanımıza geliyor 'iflas ettim' diyor. Biz de bu rezilliği yaşıyoruz. Devlet birimlerinden ve yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Gittiğimiz bütün birimler bizi başından savıyor, kimse yardımcı olmadı. Her alanda sesimizi duyurmak istiyoruz, bizim bu mağduriyetimizi gidersinler. Önümüz kış, yolun bir an önce açılması lazım." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir