• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne yapar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ergoterapide öncelikli hedef kişinin yaşam kalitesini arttırarak toplumsal hayata katılımını sağlamaktır. Zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere uygulanır.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ergoterapist Cem Güze, ergoterapinin her yaş grubundaki kişiye uygulanabildiğini söyledi.

"Ergoterapi nedir"

Ergoterapi amaçlı aktivitelerle kişinin sağlığını, bağımsızlığını ve refahını geliştiren; kişiyi topluma katmayı hedefleyen bir sağlık mesleği olduğunu söyleyen Güze, "Ergoterapistler kişilerle çalışırken farklı farklı alanlar vardır. Toplum temelli rehabilitasyon alanları, pediatri alanı ve çocuklarla çalıştığımız gibi alanlar mevcuttur. Bir kişinin eli çok fazla titriyorsa ve elini kullanmakta işlev bozukluğu varsa bunun gibi vücut yapı işlemleri fonksiyon bozukluklarıyla da ilgili çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Güze, "Fiziken engelli bir bireyimiz var. Yatağında hareket edemiyor. Yatağında bir teleferik sistemi var. Ergoterapistler aynı zamanda mimarlarla beraber çalışıyor. Teleferik sistemi kumandayla yöneltilip kendisi evin mutfağına gidene kadar ve evin kendi düzenlemesi ilgili mimarlarla çalışması gibi ergoterapistler bu alanlarla çalışabiliyor." şeklinde konuştu.

"Ergoterapist ne yapar?"

Ergoterapistlerin kimlerle çalıştığını anlatan Güze, "Otizm, down sendromlu ve hemiparazi gibi çeşitli tanı gruplarıyla ve tanıdan bağımsız gelişim geriliği, uyaran eksikliği ve günlük yaşama aktivitelerini yerine getirmede zorluk yaşayan insanlarımızla çalışabilir. Örneğin; günlük yaşamada sağ tarafımız hemiparazi sağ tarafımız kısmi felç olmuş. Kullanımında işlevsel bozukluğu vardır. Kendi kıyafetlerini bir kişi kendi başında nasıl giyinebilir. Günlük yaşama aktivitelerinden tutun kendi ihtiyaçlarını karşılamaya kadar kişiyi bağımsız hale getirmektir. Kişinin topluma katılması, kendisini daha güvende ve refahlı hissetmesidir. Kendi hayatını kendi başına idame etmesidir." diye belirtti.

"Ergoterapistler nerelerde çalışabilir"

Güze, "Ergoterapistler iki-üç yaşındaki grubundaki çocukların göz teması, sosyal etkileşimi kuramıyorsa, ismiyle seslenildiğinde bakmıyorsa ve kendisi sembolik oyunlar kuramıyorsa, akranlarıyla iletişimde başarısızsa ve bu gibi konularda ergoterapistler duyu bütünleme ve pediatri anlamında devreye girebilmektedir. Çocuklara seslenildiğinde bakmıyorken ve göz teması kurmuyorken anneleriyle birlikte iletişimi artırarak isme seslendiğinde de bakar hale geliyor. Ergoterapistler, çocukların takıntıları ve kaygıları, korkuları gibi konularda da çalışmalar yapılmaktadırlar." diye konuştu. (İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri