• DOLAR 34.641
  • EURO 36.361
  • ALTIN 2920.33
  • ...
Boğulmalarda ilk yardım müdahalesi nasıl olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın sulak bir bölgede bulunduğunu belirten Pekince, Batman Çayı, barajlar, sulama kanallarından dolayı özellikle yaz aylarında sık sık boğulma vakalarının yaşandığını aktardı.

Gerçekleşen boğulma vakalarının birçok nedeni bulunduğunu ifade eden Pekince, "En büyük nedenlerinden biri yüzme bilmemektir. Suda tehlikeli hareketler ve şakalar yapma, uyarıları dikkate almama, akıntılar, suyun içinde korku ve paniğe kapılma, yetersiz ebeveyn denetimi, dibe saplanma, kramp gibi birçok sebebi vardır." dedi.

Ömer Pekince

"Güvenliğimiz yoksa boğulmaya müdahale etmeyelim"

Suda boğulan birini görenlerin yapması gerekenleri anlatan Pekince, "Peki, bizler suda boğulan birini görürsek ne yapmalıyız? Bizlerin vatandaşlarımızdan istediğimiz ilk şey; Yüzme bilse de bilmese de önce kendi güvenliğidir. Kendi güvenliği olmayan hiçbir boğulma vakasına kesinlikle müdahale etmeyelim. Aksi takdirde boğulan kişiyle birlikte bizlerde boğulabiliriz." diye konuştu.

"Panik sizin de boğulmanıza sebep olabilir"

Açıklamasının devamında Pekince, şunları söyledi:

"Peki, ne yapalım? Seyirci kalacak halimiz yok. Yapacağımız en önemli şey ona güvenli yaklaşmak. Yani, bir ip uzatabiliriz, varsa can simidi ya da yeleği veya tahta parçası gibi batmaz cisimler atabiliriz. Eğer iyi bir yüzücüysek, boğulan kişiye direk gidip çıkarmamalıyız. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde olacağından, sizin de boğulmanıza sebep olabilir. Boğulan kişi biraz çırpınıp yorulmasını bekleyip, ondan sonra gidip çıkarabiliriz. Ona fazla yaklaşmadan bir tahta parçası uzatarak, suyun dışına çıkarabiliriz. Veya boğulan kişiye arkadan yaklaşarak, uygun bir şekilde suyun dışına çıkarabiliriz."

Boğulmaktan kurtarılan birine nasıl yaklaşılmalı?

Boğulan birini kurtarırken ilk müdahalenin önem taşıdığını vurgulayan Pekince, "Boğulan kişiyi sudan çıkardık. Peki, şimdi ne yapalım? Yapacağımız ilk şey, hastayı sert bir zemin üzerine yatırıp, nefes alıp almadığını kontrol etmek. Eğer hasta nefes alıyorsa, kusuyorsa hastayı yan çeviririz. Yani koma pozisyonu veririz. Eğer hasta nefes almıyor ise hemen temel yaşam desteğine başlamalıyız. Bunun için de hastanın hava yolu açıklığı sağlanıp 2 kurtarıcı soluk verilir, sonra 30 kalp masajı yapılır. Bu işlem, sağlık ekipleri gelene kadar veya hasta kendine gelene kadar yapılma devam edilir." ifadelerini kullandı.

"Bunu kesinlikle yapmayın"

Su yutan birinin karnına baskı yapılmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Pekince, "Özellikle toplumda karşılaştığımız en büyük hatalardan biri şu; Boğulan kişilerin ilk olarak karnına baskı yaparak veya ayaklarından silkeleyerek suyu çıkartmaya çalışıyorlar. Bunlar çok yanlık uygulamalar ve hiçbir faydası olmuyor, hatta hastaya zarar vermektedir. Bunları kesinlikle yapmıyoruz. Buğulan kişiye o anki acil müdahalesini yaptıktan sonra sabitleyip 112 sağlık ekiplerinin gelmesini bekliyoruz." dedi. 


Bu haberler de ilginizi çekebilir