• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Dışişleri Bakanı Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun daveti üzerine Macaristan'ı ziyaret etti.

İkili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığı toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dünyanın yeni bir jeopolitik ve ekonomik çağda olduğunu belirten Szijjarto şunları kaydetti:

"Bu yeni çağda Türkiye'nin rolü her zamankinden çok daha büyük çünkü sadece Macaristan için değil bütün Avrupa'nın güvenliği açısından Türkiye'nin önemi çok büyüktür. Hem fiziksel hem de enerji güvenliğine bakarsak.

Szijjarto, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomik gücü olmak için büyük adımlar attığını ve ülkesinin Türkiye ile beraber yürümesinin önemli olduğunu belirterek, "Biz bu kadar güçlü bir ortaklık yapmasak o zaman büyük bir hata yapardık, çünkü Türkiye, kısa zaman içinde 10 en güçlü ülke arasında olacak dünyada." dedi.u.

Avrupa'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara ilişkin soruya Szijjarto, mevkidaşı Hakan Fidan'ın söylediklerine katıldığını belirterek, "Biz bir Hristiyan ülkeyiz. Bin yıllık Hristiyan hükumete sahip olan bir ülkeyiz ve Hristiyanlığı ciddiye alan bir ülkeyiz ve söylemek isterim ki bizim açımızdan tamamen kabul edilemez. Herhangi bir dinin kitabının ve sembollerinin aşağılanması, kutsal kitapların yakılması kesinlikle kabul edilemez. Bütün kutsal simge ve sembollere karşı şiddetleri kınıyoruz. Avrupa'da hiçbir ülkede bu olamaz. Dinlere olan her türlü bir hakaret kesinlikle kabul edilemez." açıklamasını yaptı.

Kuran-ı Kerim'e saldırılarla ilgili konuşan Bakan Fidan, "Bu salgını şiddetle kınıyoruz." dedi.

Bakan Fidan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "31 Temmuz'da İslam dünyasının bu salgına dönüşen saldırılarla ilgili bir karar alacağını düşünüyorum. Avrupalı müttefiklerimizin hassasiyetlerinin artacağını inanıyoruz. Yakın zamana baktığımızda alınacak çok dersler var. Devlet gözetiminde kutsal kitaplara saldırılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Avrupalı devlet adamlarının da bir farkındalık yaratmaları gerektiğini düşünüyoruz. Kutsal kitapların aşağılanmasına göz yummamız mümkün değil." dedi.

Hakan Fidan, İsveç'in NATO'ya üyeliği ile ilgili soruya ise "İsveç'in üyeliği konusunda Macaristan ile koordinasyon içerisinde hareket etmekteyiz. Madrid zirvesinde İsveç konusunda Finlandiya'dan farklı bir yol izledik. Bu değişiklikler çok yeni yapıldığı için bunların pratikte atılması zaman alıyor. NATO'ya üye olacak ülkeler terörle mücadele etmeliler. Ekim ayında meclis açılacak. Meclisle beraber sürecin nasıl işleyeceğini göreceğiz." cevabını verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir