• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Zayıflamak isteyenler nasıl beslenmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gündelik hayatta yediklerimiz ve içtiklerimiz kilo alıp vermemizde rol oynuyor. Doğru diyet listesi ile beraber birçok insan kilo vermek için çeşitli yöntemler deniyor. Zayıflamak kimileri için kolay olsa da kimileri için zorlu geçiyor.

Her kişinin kilo alıp verme biçimi farklıdır. Kimileri spor yaparak zayıflama yolunu tutarken kimileri ise diyet uygulayarak zayıflamaya çalışır.

Peki, zayıflamak için hangi yiyecekler yenmeli ve içilmelidir? Zayıflamanın doğru yolu nedir? Doğal ve bitkisel yöntemlerle nasıl zayıflanır?

Diyet ve Beslenme Uzmanı Nuray Altunkum, doğru diyet ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Azar azar ve sık beslenin! Öğünlerinizi yayın"

Zayıflamak için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çeken Altunkum, "Bunlardan en önemlisi gün içinde öğünleri sadece tek bir öğüne sıkıştırmak yerine azar azar ve sık sık beslenin ve öğünlerinizi yayın. Günde 3 ana öğün ve ihtiyaca binaen de 2-3 tane ara öğün yapmaya çalışın, çünkü yüksek yoğunlukta tek öğünde besinleri tüketirseniz ve vücut bunların hepsini enerjiye çeviremeyip bir kısmını yağ olarak depolar. Bu yüzden az az ve sık beslenmeye özen göstermeliyiz." önerisinde bulundu.

"En önemli şeylerden biri de gün içerisinde farklı besin guruplarından beslemek"

En önemli şeylerden biri de gün içerisinde farklı besin guruplarından beslemeye çalışılışın." diyen Altunkum, "Ne demek istiyoruz? Gün içerisinde protein, karbonhidrat, sebze ve meyve tüketmeye mutlaka dikkat etmeliyiz. Karbonhidrat yani tahıl grubunu seçerken şeker oranı düşük dediğimiz bulgur, kepekli tam buğday, çavdar gibi karbonhidratları seçerseniz kan şekeriniz aniden yükselmeyip ani düşüşler yaşamayacak ve bu da sizi doygun hissetmenizi sağlayacaktır. Bu ürünlerin lif oranı daha yüksek olduğu için kabızlık şikâyetine de iyi gelecektir." uyarısında bulundu

"Günde 5 porsiyon sebze tüketin çiğ sebzeleri tüketmeye çalışın tuz ve yağ katmayın"

Protein denilen et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi yemeklerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini ifade eden Altunkum, "Et tüketirken yağsız, derisiz olmasına, pişirme yöntemlerine dikkat edin, daha çok haşlama, ızgara ve fırında olmasına özen gösterin. Günde 5 porsiyon sebze tüketmeye çalışın, özellikle çiğ sebzeleri tüketmeye çalışın, tuz ve yağ katmayın, sebze yemeği tüketebilirsiniz. Günde 3-4 porsiyon da meyve tüketin. Meyve seçerken şeker oranı düşük erik, kiraz yeşil elma gibi meyveleri tercih edin." dedi.

"Zayıflamak için tüketilmesi gereken en önemli unsur sudur! Su tüketmeseniz kilo veremesiniz"

Günlük tüketiminde mutlaka yoğurt, süt ve ayrana yer verilmesini öneren Altunkum, "Fakat bunları tüketirken miktarına ve yağlı olmamalarına, yarım yağlı dediğimiz ürünleri kullanmaya özen gösterin. Özellikle zayıflamak için tüketilmesi gereken sudur. Eğer çok iyi diyet yaparsanız, dikkat etseniz bile su tüketmeseniz kilo veremesiniz. Kişiden kişiye değişir fakat genel olarak 2,5-3 litre su içmeye özen gösterin, nasıl egzersiz yapmalıyız? Hastalıkları olana göre değişir. Kişiler doktoruna danışmadan karar vermesin, günlük 10 bin adım atmaya özen göstersinler. Günlük işlerini yürüyerek, hareketli bir yaşam sürdürmeye özen göstersinler. Tek tip beslenmeden uzak dursunlar." şeklinde uyardı.

"Zayıflamak için en önemli noktalardan biri de uyku düzeni"

Zayıflamak için en önemli noktalardan biri de uyku düzeni olduğunu ifade eden Altunkum, "Uyku düzeninize dikkat edin, çünkü gece boyunca salgılanan leptin ve ghrelin dediğimiz hormonlar var. Bu hormonlar sizin kendinizi daha tok yâ da aç hissetmenize sebep olabilir. Bu nedenle her gece aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya özen gösterelim, gece boyunca lütfen uyanık kalmayın, uyanık kalırsanız hormonların sentezlenmesi aksayacak aynı zamanda uzun süre uyanık kaldığınız için gece bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz bu nedenle uyku düzeninize dikkat edin," ifadelerini kullandı.

"Sadece sebze ve sebze yemekleri ile beslenmek doğru değildir! Kaslarınızda zayıflık oluşur"

Sadece sebze ve sebze yemekleri ile beslenmenin doğru olmadığını dile getiren Altunkum, "Siz sadece onları yerseniz ordaki vitamin, mineralleri alırsınız ve gün içerisinde almanız gereken karbonhidratı ve proteini almamış olursunuz. Bu yüzden kaslarınızda zayıflık oluşur. B12 vitaminleri gibi ette bulunan vitaminlerden eksik beslenmiş olursunuz. Tek tip beslenmek doğru değildir. Gün içerisinde mutlaka her besin grubundan tüketilmesi gerekir fakat yaz aylarında et tüketimini fazla istemeyiz. Sebebi ise vücut ısısının daha da artmasını sağlar fakat eti de sebze yemeğinin içinde az miktarda yağsız olarak ta tüketilebilir. Tabi yazın sebze yemeğini daha fazla tüketmelerini öneriyoruz." şeklinde konuştu." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir