• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Çin Devlet Başkanı ŞiCinping, Endonezyalı mevkidaşı Widodo ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, resmi temaslarda bulunmak ve Çin’de 31’ncisi düzenlenen Dünya Üniversite Oyunları’nın açılış törenine katılmak üzere ülkenin Chengdu kentine gelen Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüştü. İki lider görüşme kapsamında Çin ve Endonezya ilişkilerini ele aldı.

Cinping, Çin’in yeni bir kalkınma modelinin inşasını hızlandırdığını ve Endonezya’nın da 2045 Vizyonu hedefine doğru ilerlediğini belirterek, “İki ülkenin ulusal modernleşme ve ulusal canlanma yolunda benimsediği kavramlar son derece uyumlu ve birbirini geliştirmesi için bir fırsat. İki ülke, aynı fikri paylaşan iki yol arkadaşı ve iki iyi ortak” dedi. Çin ile Endonezya arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın kurulmasının 10. yıl dönümü vesilesiyle stratejik işbirliğini daha yüksek düzeyde derinleştirmeyi arzuladıklarını belirtti. Çin’in Endonezya ile iletişimini sürdürmeyi istediğine dikkat çeken Şi “İki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları arasındaki ‘2+2’ diyalog mekanizmasının başlatılmasını ve üst düzey stratejik karşılıklı güven oluşturulmasını arzuluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çin-Endonezya işbirliği kapsamında inşa edilen Jakarta-Bandung hızlı tren hattının trafiğe açılmak üzere olduğunu kaydeden Şi, iki ülkenin yeni enerjili araçlar ve akıllı şehirler gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmesi, sanayide dijital dönüşümü ortaklaşa ilerletmesi gerektiğini söyledi.

Şi, Çin’in Endonezya ile Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (RCEP) hayata geçirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliği, yoksullukla mücadele, kırsal kesimin canlandırılması, mesleki eğitim, sağlık ve turizm gibi farklı alanlarda işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Endonezya ile G20 ve BRICS gibi çok taraflı mekanizmalar kapsamında iletişim ve işbirliğini güçlendirmeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, görüşmede Jakarta-Bandung hızlı tren hattının planlandığı gibi bu yılın Ağustos ayında trafiğe açılacağını hatırlatarak, Endonezya’da Çin’in katkısıyla yürütülen stratejik projelerin pürüzsüz şekilde ilerlediğini söyledi. Endonezya’nın tek Çin politikasına bağlı olduğuna dikkat çeken Widodo, Çin ile yatırım, balıkçılık, gıda güvenliği, tıp ve sağlık hizmetleri gibi farklı alanlardaki işbirliğini güçlendirmeyi arzuladıklarını kaydetti. Endonezya’nın ASEAN'ın dönem başkanı olduğunu belirten Widodo, ASEAN'ın bölgedeki merkezi rolünün korunması konusunda Çin ile işbirliğini güçlendirmeyi istediğini ifade etti.

Görüşmenin ardından, iki devlet başkanının huzurunda Endonezya’dan Çin'e tarım ürünleri ihracatı ve ortak AR-GE projeleri yürütülmesi dahil olmak üzere bir dizi işbirliği belgesi imzalandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir