• DOLAR 32.189
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2503.283
  • ...
Deprem nasıl oluşur? Depremler önceden tahmin edilebilir mi? Depremin zamanı bilinebilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de  6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Kilis'te büyük bir yıkım meydana gelmiş, depremde binlerce bina yıkılırken 50 binden fazla insan yaşamını yitirmişti. Depremin etkilediği şehirlerde ve fay hattının tetiklediği diğer bölgelerde sarsıntılar hala devam ediyor. 

Türkiye'yi sarsan depremin ardından birçok kişi ''deprem nasıl oluşur'' sorusuna yanıt aramaya başladı. 

DEPREM NASIL OLUŞUR?

Elde edilen bilgilere göre  yerkürenin dış kısmının yaklaşık 70-100 km. kalınlığında oluşmuş bit taşküre yani litosfer vardır. Deprem yer kabuğunun içinde meydana gelir ve çeşitli kırılmalara neden olur. Bu kırılmalar da titreşim dalgalarına sebep olur. Yer kabuğundaki tabakaların birbirine basınç uygulaması sonucunda depremler oluşmaktadır. 

FAY NEDİR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde  enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adı verilen zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” denir. 

DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?

Depremlerin nerelerde gerçekleşeceği, jeolojik ve jeofizik alanında yapılan çalışmalarla anlaşılabilmektedir. Ancak depremin zamanı veya büyüklüğü şu an için tam olarak tahmin edilememektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir