• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
İş göremezlik raporu nedir? İş göremezlik raporu nasıl alınır? İş göremezlik ödeneği ne kadar, nasıl alınır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sigortalı çalışan hastalık ya da diğer durumlarda bunu ispatlamak için rapor almak durumundadır. Söz konusu  sağlık raporunun  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşundan alınması gerekmektedir. 

İş göremezlik raporu nereden alınır?

-Devlet hastanesi
-Üniversite hastanesi
-Sağlık ocağı / Aile hekimliği
-Özel hastane
-SGK ile anlaşmalı diğer sağlık sunucuları

Sigortalı çalışan iş kazası, hastalık ya da diğer durumlar nedeniyle sağlık raporu aldığında istirahat sürelerine ait ücretlerin bir kısmı SGK tarafından işçiye ödenir.  Tek hekimden alınacak sağlık raporunun en çok 10 güne kadar olan kısmı SGK tarafından ödenmektedir. Bu hekimden, kesinti vermeksizin, tekrar 10 güne kadar sağlık raporu alınırsa, bu 10 günün rapor parası da ödenmektedir. Bir yılda  en çok 40 güne kadar tek hekim raporlarının parası ödenmekte, 40 günden fazlası için rapor parası ödenmemektedir.

Geçici iş göremezlik ödemesi alabilmek için  şartlar nelerdir?

İş göremezlik ödemesi hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında alınabilir.

-Sigortalı çalışanın işe devam etmesini engelleyen ancak iş kazası ve meslek hastalığı kapsamı dışında kalan durumlar da hastalık kapsamındadır. 

-Sigortalı çalışan iş yerinde işvereni tarafından yürütülen işi ifa ederken bir kaza yaşarsa ve bu kaza sonucunda bedenen veya ruhen engelli hale gelirse bu durum iş kazası olarak nitelendirilir.

-Meslek hastalığı sigortalı çalışanın yaptığı işin niteliği ve iş yeri ortamındaki şartlar nedeniyle yaşadığı hastalık hallerini ifade eder.

Geçici İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Alınır?

Çalışan, hastalık, meslek hastalığı, analık ve iş kazası nedeniyle iş göremez durumda olduğunu  Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yetki verilmiş olan doktorlardan veya sağlık kurullarınca verilen sağlık raporu ile bildirmelidir.

Geçici iş göremezlik ödemesi için sigortalının durumunu bildiren doktor raporuyla birlikte SGK’ya başvurması gerekir. Başvuru sonucu e-devlet üzerinden takip edilebilir. Gereken şartlar sağlanmışsa başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde geçici iş göremezlik ödemesi PTT üzerinden yapılır.

Geçici iş göremezlik ödemesi hesaplama

Geçici iş göremezlik ödemesi hesabında rapordan önceki son 3 ayda gerçekleşen ödeme bilgileri esas alınmaktadır. Prim ve ikramiye gibi ödemeler de hesap yaparken dikkate alınır. Toplam ödemeler toplam gün sayısına bölünür. Bu sayı -raporun ilk 2 günü ödeme yapılmayacağı için- raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şeklinin ayakta veya yatarak olmasına göre hesap tamamlanır. Belirtmek gerekir ki ayakta tedavilerde ⅔, yatarak tedavilerde ise ½ oranında ödeme alınmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir