• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzmanlardan sınavda doğru tercih için uyarı tavsiyeler 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversite adaylarının geleceğini belirleyen YKS sınavında tercih dönemi başladı. 

Psikoloji Danışman ve Rehberlik Hocası Abidin Aydoğan, doğru tercihin nasıl yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi ile ilgili gerekenleri İLKHA'ya aktardı. 

Tercih yapılırken öğrencinin hem kendisinin hem de bu hususta ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat çeken Aydoğan, kendinden emin olan öğrencilerin rahat bir şeklide tercih vermeleri, fazla bir başarı yakalamayan adayların ise Allah'a tevekkül ederek özgüvenli bir şekilde yeniden hazırlanması gerektiğini belirtti. 

"Bu sene özellikle sayısal bölümünde yığılmalar oldu"

YKS sınavının en heyecanlı bölümü olan tercih sürecine girdiklerini ifade eden Aydoğan, "2023 YKS'nin son ve en heyecanlı bölümüne gelmiş bulunmaktayız. Tercih dönemizdeyiz. Tercih döneminden önce 2023 YKS ile ilgili genel bir analiz de, bu sene özellikle depremden dolayı ikinci dönemin AYT konularının olmaması ile birçok öğrencinin kafasında yığılma olur mu olmaz mı sorusu hep geldi. Bu sene özellikle sayısal bölümünde yığılmalar oldu. Şu düzeydeki öğrencilerden; çok çalışan öğrenciler bir şekilde sıyrıldı ama orta ve az çalışan öğrenciler ise herkesin yapabileceği soru tarzları olduğundan ve konu sınırlaması dar olduğundan dolayı özellikle sayısalda 200 bin, 300 bin, 400 binlerde bir yığılma meydana geldi. Misal TYT'de 80 net yapan bir öğrenci 60 bin bir sıralama beklerken şu anda 105 bin, 110 bin sıralamayla karşılaştı. Net sayısını korudu ama sıralamayı koruyamadı. Bu da yığılmanı getirdiği bir sonuçtan dolayı kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı. 

Sınavda oluşan yığılma hakkında bilgi veren Aydoğan, "Yığılma, aynı puan dilimlerde birden çok öğrencinin o puan diliminde bulunmasıdır. Örneğin 305 puanda yüzden fazla öğrencinin o puanı almasından dolayı yığılmalar oluyor. Şu anda sayısal bölümünde 0,1 puan diliminde bin 500 kişilik bir yığılmadan bahsetmekteyiz. 0,1 puan fazladan almak bin 500 öğrenciyi geçmek anlamına geliyor." şeklinde belirtti. 

"Tercih döneminde her öğrencinin 24 tercih hakkı vardır"

Abidin Aydoğan

Aydoğan, sınavda en önemli ve dikkat edilmesi gereken tercih konusuna değinerek, "Tercih döneminde her öğrencinin 24 tercih hakkı vardır. Bu tercihleri yaparken puandan ziyade sıralamaya bakılır. Çünkü tercihlerde sıralama çok önemlidir. Tıp için 50 bin sıralama, diş hekimliği için 80 bin, hukuk için 100 bin, öğretmenlik için 300 bin sıralamaya girmek gerekiyor. Bu sıralamayı yakalamayan bir öğrenci tercih de yapamıyor. Yığılmanın da burada en çok çıkardığı sıkıntılardan biri bu durumdur. İstenilen puan dilimi alınmış ama istenilen sıralama alınamadığından dolayı birçok bölüme tercih yapamıyor." şeklinde ifade etti. 

"Sadece maddi getiriyle değil, tabi ki kendi düşüncesine yakın bölümlerin tercih edilmesi lazım" 

Aydoğan, "Tercih yaparken dikkat edilecek 4 husus; ilk bölüm, öğrencinin istediği ama gelme ihtimali düşük olan bölümlerdir. İkinci bölüm ise öğrencinin baz puan diliminde 20-30 bin farkla gelme ihtimali gene düşük olsa bile yine tercih ediliyor. Üçüncü bölüm de tam sıralamasına uygun olan gelebilecek bütün bölümleri yazmalıdır. Eğer öğrenci 'ben bu sene yerleşmek istiyorum' diyorsa üçüncü bölümde gidebileceği bütün yerleri yazmalıdır. Dördüncü bölüm ise öğrencinin puan dilimi sıralamasının altında olan sıralamalardır. Bu bölümler garanti gözüyle baktığımız bölümlerdir. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise öğrenci kişiliğine göre o bölümü isteyerek, gönlü hoş bir şekilde tercih vermesi lazım. Hangi bölüm benim için daha uygun düşüncesiyle hareket emesi gerekir. Sadece maddi getiriyle değil, tabi ki kendi düşüncesine yakın bölümleri tercih etmesi lazım." ifadelerine yer verdi. 

Bu süreçte ebeveynlerin kendilerine düşen görevlere dikkat çeken Aydoğan, "Bundan sonra artık öğrencinin puanı ve sıralaması belli olduğundan yapabilecek başka bir şey yoktur. Önünde iki seçenek vardır. Ya bir sonraki seneye bırakmalı ya da tercih yapıp yerleşecektir. İlkin istediği puanı almışsa ancak yığılmadan dolayı öğrencinin korkusu varsa, önümüzdeki sene yığılma olmama ihtimaliyle göz önünde bulundurursa bir sonraki seneye bırakabilir. Ama öğrenci kendinden emin değilse, artık eskisi gibi çalışmayacaksa tercihlerini verip kafası rahat bir şekilde olması lazım." dedi. 

"Başarı elde edemeyenler Bismillah diyerek özgüvenle tekrar çalışmalara başlamaları lazım" 

Aydoğan, başarı elde edemeyen adayların ümitlerini kesmemeleri ve özgüvenli bir şekilde tekrar hazırlanmaları gerektiğine vurgu yaparak, "2023 YKS'de başarısız olmak demek hayatın sonu değildir. Belki yeterince çalışamamış olabilir, kendini derslere tam vermemiş olabilir durumuyla sıfırdan kendini mücadeleye hazırlayarak yola çıkması lazım. Ben başarabileceğim düşüncesine hâkim olarak devam etmesi lazım. YKS süreci çok uzun bir süreçtir. Şu an rakipler çalışmalara başlamışlar bile. Bismillah diyerek özgüvenle tekrar çalışmalara başlaması lazım." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir