• DOLAR 35.492
  • EURO 36.275
  • ALTIN 3047.92
  • ...
TOKİ esnafının sıkıntısı bitmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan Üç Kuyular TOKİ esnafı BDP'li Diyarbakır Belediyesinin ruhsatsız işyerlerini görmezden geldiğini ifade ederek, belediyenin kendilerine zulüm ettiğini söylediler.

TOKİ'de bulunan işyerlerini yüksek maliyete aldıklarını, bazı esnafın da işyerlerini kiraladığını dile getiren işletmeciler, Diyarbakır Yenişehir Belediyesinin kanunlara aykırı davrandığını ifade ettiler. Belediyenin kendilerini mağdur ettiğine vurgu yapan esnaflar, iflasın eşiğinde olduklarını belirttiler

Belediyenin kendilerine zulüm ettiğini belirten esnaflardan Hüseyin Adım, " Biz hakkımızı istiyoruz. Biz burada mağdur olmuşuz. Az kaldı iflas bayrağını çekeceğiz. Belediye bize zulüm etti. Adam orda ruhsatsız market işletiyor biz burada mağdur olmuşuz. Yetkililer bizlere yardımcı olsun." dedi.

İşyeri içerisinde bulunan tüm esnafın kepenk indirmek zorunda kaldığını ve işyerinin yakında hayvan hanına döneceğini söyleyen Adım, " Bize herhangi bir hakarette bulunmasınlar. Benim 9 nüfuslu ailem var. Onların iaşesini temin edemiyorum. Burada bir tane bile müşteri yok. Bu iş merkezinde yaklaşık iki yüz kişi geçimini sağlıyordu. Ama etrafta ruhsatsız açılan işyerleri yüzünden kiramızı dahi ödeyemeyecek duruma geldik." şeklinde konuştu.

TOKİ içerisinde bulunan alanda yalnız kendi fırınının olacağını, yapılan projelerde bunu gördüklerini ve yüksek meblağ karşılığında fırını açtıklarını ifade eden diğer esnaf Hüseyin Doğru ise, " Fırıncılar kanununda da bina altında fırın olmaması gerekiyordu. Ama TOKİ Üç Kuyular'da bu kurallar geçerli değil ve bundan ötürü de mağdur edildik. Personel sayımızı da 13'ten 5'e indirmek zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.
Kanuna göre bina altında fırının olmaması gerektiğini ifade eden Doğru, " Yapılan projede burası fırın diye geçtiği ve başka bir yerde fırın açılmayacağı için burayı tuttuk. Başkası da cadde üzerinde ruhsatsız bir şekilde fırın açacak ve kimse buna ses çıkarmayacak. Herkese eşit davranılması gerekir." dedi.

İşyerini açmak için aldığı paraları ödeyemediğini söyleyen Doğru, "Belediye başkanına gittim; dedim ki diğer işyerlerine 'ruhsat verecekseniz verin' yok vermiyorsanız bende gidip cadde üzerinde yer alıp orada açayım. Belediyenin bu yaptığı hukuksuzluktur, kanunsuzluktur." şeklinde ifade etti.

Doğru son olarak, "Bu işyerinin kapanması demek yeni bir metruk yapı demektir. Yani artık buraları, hırsızlardan, uyuşturucu bağımlılarından, fuhuştan geçilemeyecek. Bundan ötürü bütün yetkililerden bize yardım etmelerini istiyorum." ifadelerini kullandı.

TOKİ'de halkın sağlığıyla oynanan yerlerin denetlenmesi gerektiğini ifade eden TOKİ sakini Vahap Günay, "Burada iş merkezinin kapanması büyük bir eksikliktir. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyoruz. Ama bu iş merkezi olduğu zaman ürün seçebiliyoruz. Temiz ürünler alabiliyoruz. Bunların farklı nedenlerle kapatılması veya kapatılmaya zorlanmasını alışveriş özgürlüğümün elimden alınması olarak görüyorum. O nedenle yetkililerin bir an önce bu sorunları çözmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı. (M.Sait Adiyaman / Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir