• DOLAR 32.388
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2395.444
  • ...
Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi sürüyor 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen mevsimlik tarım işçileri ekmek parası için Ömerli ilçesine gelerek patates tarlasında çalışmaktadırlar. 

Gece saat 02.00'de el feneriyle tarlada zorlu çalışma mesaileri başlayarak sabah saat 12.00 gibi mesailerini bitiren işçiler, gece karanlıkta, sabah da güneş altında çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. 

"Başımızda el feneriyle patates toplamaya çalışıyoruz"

Gece saatlerinde başlayan mesailerinde çektikleri zorlukları kısaca aktaran çalışan Faysal Buruç, "Mardin'in farklı ilçe ve mahallelerinde mevsimlik olarak çalışmaya gidiyoruz. Diyarbakır'a da gittiğimiz oluyor. Kızıltepe'den buraya patates toplamaya geliyoruz. Kızıltepe'den gece saat 01.00'de hareket edip tarla mesaisine de saat 02.00'da başlıyoruz. Başımızda el feneriyle patates toplamaya çalışıyoruz." şeklinde kaydetti. 

"Bu yıl patates fazla güzel çıkmadı. Çıkmamasının sebebi yağmur veya hastalıktan olabilir"

Faysal Buruç

Bu yıl patatesin kalitesinin biraz düşük olduğunu ancak genel itibariyle bereketli olduğunu vurgulayan Buruç, "Mardin'in her taşı toprağı berekettir. Toprağından verimliliğinden memnum. Ancak bu yıl patates fazla güzel çıkmadı. Çıkmamasının sebebi yağmur veya hastalıktan olabilir. Bu konuda yetkililerden, Tarım Orman Bakanlığından verimliliğin ve rekoltenin yükselmesi adına çağrıda bulunuyorum. Ama genel itibariyle elhamdülillah halimizden memnunuz. Fiyatlar şu an tarladan 8 buçuktan satılıyor." ifadelerine yer verdi. 

"Zor ve zahmetler içerisinde çalışıyoruz" 


 

Adnan Tunç

İşçiler olarak haklarının yeteri kadar verilmediğini ve zor zahmetler içerisinde çalıştıklarını belirten Adnan Tunç, "Buraya patates toplamaya geldik. Patates bu sene çok, verimi güzel. Yevmiyelerimiz biraz düşüktür. Halkımız eziliyor. Zorluk ve zahmetler içerisindeyiz. Biraz daha rahatlık istiyoruz. Yevmiyelerimizin yükseltilmesini istiyoruz. Patates ürünü verimi bu yıl yüksek ancak biz işçilerin hakkı ucuzdan veriliyor. Zenginlerin refahı artarken bizlerin refahı giderek düşmekte. Geçen sene de rekolte iyidi, alım gücü de yerindeydi." şeklinde konuştu. 

"Bu bölgelerde yeteri kadar fabrika kurulsaydı durum bundan ibaret olmazdı" 

Şeyhmus Yavuz, "Çalışanlar olarak Mustarip durumdayız. Geçen sene yevmiye 150 liraydı şu an 350 liradır ancak fahiş fiyatlar aldı başını gidiyor. Tarlaya saat 2'de geliyoruz, öğlen 12'ye kadar çalışıyoruz. Yevmiye az, iş alım gücü yok. Millet perişan durumda. Durum çok zor, halimiz perişan durumda. Bu bölgelerde yeteri kadar fabrika kurulsaydı durum bundan ibaret olmazdı. Çok şükür paramızı kazanıyoruz ancak para geldiği gibi yüksek fiyatlardan dolayı bir anda bitiyor. Bu zorlu şartlarda genç yaşlı kadınlar da çalışmak zorunda kalıyor. Allah'a şükür benim durumum iyidir ancak buraya çalışmak için mecbur gelenlerin durumları pek iyi değil ve bu zorlu şartlara rağmen çalışmaya devam ediyorlar." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir