• DOLAR 34.008
  • EURO 37.871
  • ALTIN 2820.65
  • ...
Ehliyet alacaklara uyarı: Fiyatlar artıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ehliyet alma planında olan kişileri ilgilendiren bir uyarı Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Şakir Tarhan'dan geldi.

Artan enflasyonla birçok sektör ve ürünün fiyatlarının da artırmasına sebep olduğuna dikkat çeken Tarhan, önemli açıklamalarda bulundu.

Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı'ndan yapılan açıklamaya göre 2024 yılında ehliyet fiyatlarında ciddi bir artış yaşanacak.

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tarhan, artan maliyetler dolayısı ile 2024 yılında 'B sınıfı' ehliyet fiyatlarının ülke genelinde 13 bin lira ve üzeri seviyelerine çıkabileceğini duyurdu.

"6 bin lira kurs ücretini 8 bin liraya çıkardık ama 1 Ocak sonrası 13 bin lira yapacağız"

 Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Şakir Tarhan

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan artışla beraber sürücü kurslarının SGk ve personel giderlerinin arttığına dikkat çeken Tarhan, "Maliyetlerin artmasıyla kurs ücretlerine artış yapma gereği duyduk. Giderlerimiz gelirlerimizden fazla olmaya başlayınca bir zorunluluk oldu. Yakıt, kira, araç bakımları çok yükseldi. Eskiden bir aracın bakımını 1000 liraya yaparken şu anda 6-7 bin liradan aşağı yapamıyoruz. Bu nedenle 6 bin lira olan kurs ücretini kademeli olarak 8 bin liraya çıkardık. 1 Ocak sonrasında 13 bin liraya çıkaracağız." dedi.

"Ocak 2024 yılında B sınıfı bir ehliyetin maliyeti 18-19 bin civarında olacak"

2023 itibari ile B sınıfı kurs ücretinin 8 bin lira olduğunu devletin almış olduğu 3 bin 258 vergi harcıyla birlikte 11 bin 258 liraya yükseldiğini ifade eden Tarhan, "Fiyat 1 Ocak 2024 tarihinde geçen senenin değerleme oranına bakacak olursak vergi harcı, 6-6 bin 500 olacaktır. Bizim de kurs ücretimiz 13 bin civarı olursa B sınıfı bir ehliyetin maliyeti 18-19 bin civarında olacaktır. Şuanda harçla birlikte fiyatımız 11 bin 258 lira, 8 bin lira kurs ücretimiz 3 bin 258 lirada maliye ye ödenen harç var." bilgisini paylaştı.

"11 bin 400 lira olan asgari ücret bir ehliyet fiyatına denk geliyor"

Kayıt yapmak isteyen kursiyerlerin bir an önce kayıtlarını yapmaları çağrısında bulunan Tarhan, "Şu an 8 bin lira olan kurs ücreti 1 Ocak 2024 tarihinde de 13 bin lira olacak. 11 bin 400 lira olan asgari ücret bir ehliyet fiyatına denk geliyor. Bu bir Ocak 2024 tarihi itibari ile denk olmayacak, çok fazla olacaktır, mevcut ekonomik şartlar bunu gösteriyor." öngörüsünde bulundu.

"Ehliyetsiz araç kullanmanın cezasının 3 bin 674 lira iken şuanda 8 bin 190 lira olmuş"

1 Ocak 2024'ten sonra yapılacak zam nedeniyle fazla olmasa da bir yoğunluk yaşadıklarına dikkat çeken Tarhan, "Ceza oranlarına bile yüzde yüzün üzerinde bir artış var. 8 bin 190 lira ehliyetsiz araç kullanma cezası ödeyeceğinize gelip kendinize ehliyet alabilirsiniz. Fiyatların yükselmesi kursiyer bulma anlamında bizi etkileyecektir. Ehliyet ücretini karşılayamayacak insanlar mutlaka olacaktır. Yani kursiyer bulma anlamında sıkıntı çekeceğiz, buda bizi ekonomik olarak etkileyecek, vatandaşlar daha fazla para ödememek için kayıt yaptırmaya başladılar. Fazla olmasa da bir yoğunluk var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir