• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Hacılar, kutsal topraklardan dönmeye başladılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kutsal topraklarda hac ibadetini yerine getiren hacılar, Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanında büyük bir coşku ve sevinçle karşılandı.

4 kafile şeklinde yurda dönüş yapan hacıların son kafilesi de dün akşam saatlerinde ülkeye giriş yaptı.

Heyecanlı ve sevinçli oldukları gözlenen hacılar, kutsal topraklara gitmenin verdiği mutluluk ve geri dönüşün verdiği burukluk ile gözyaşları içinde sevdikleriyle buluştular.

Orada yaşadıkları benzersiz ortam hakkında İLKHA mikrofonlarına konuşan hacılar, Müslümanların daha genç yaşlarda hac ibadetini yerine getirmelerinin daha doğru ve sağlıklı olacağını belirttiler.

İmkanı olan tüm Müslümanların gitmesi gerektiğini belirten hacılar, imkanı olmayanlarada imkan bulabilmeleri için dualar ettiler.

"Nasıl ki namaz bir Müslümana farz ise gençken bu hac farizasıda yerine getirilmeli"

Molla Mehmet Emin Denli

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde yaşayan Molla Mehmet Emin Denli duygularını şöyle ifade etti:

"Allah bu mübarek toprakları ziyaret etmeyi ve bu farzı eda etmeyi tüm Müslümanlara nasip etsin. Bu tarif edilmez. İslam davasının çıktığı ve ilerlediği, Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu, Allah'ın peygamberinin ve ashabının İslam davasını 23 yıl boyunca yürüttüğü toprakları görüyor insan. Dille anlatarak insan tarif edemiyor. Görmek gerek. Nasıl ki bir Müslümana namaz farz ise gençken bu farzı da yerine getirmeli. Hakikaten yaşlılarımızın hacdayken çektikleri zorlukları ve meşakkatleri görünce insan diyor ki bunun gençlere öncelikli verilmesi lazım. Çünkü hac zor bir ibadet ve oraların iklimi de bunda büyük bir etken. Böylelikle gençlerimize diyoruz ki nasıl ki namaz farz ise gençken bu hac ibadetini yerine getirsinler. Allah hepimize nasip etsin. Allah bizleri Peygamberin bereketinden, Beytullahtan, ashab-ı kiramdan ve o hatıralardan mahrum etmesin."

"Kitaplarda gördüklerimizi, okuduklarımızı orada bizatihi yaşıyoruz"

Ebubekir Cihangiroğlu

Yıllarca kutsal topraklar hakkında okudukları ve duydukları bilgileri birebir görmenin heyecanına dikkati çeken Ebubekir Cihangiroğlu, "Oradan gelmek istemiyorduk. Kitaplarda öğrendiğimiz, okuduğumuz bilgileri ve yerleri canlı olarak görmüş olduk. Oranın manevi havasını teneffüs etmek oldukça güzel. Allah'u Teala bütün Müslümanlara kısmet etsin. Duygulandık, gençleştik adeta. Sizlere de gitmeyi tavsiye ederim. Kitaplarda gördüklerimizi, okuduklarımızı orada bizatihi yaşıyoruz. Peygamberimiz aleyhisselamın savaş alanlarını, yaşadıkları evleri görmekle daha ben duygularımı dile getiremem. Herkese tavsiye ederim. Bunlar artık insanı başka bir aleme götürüyor." şeklinde konuştu.

"Herkese gitmelerini tavsiye ediyorum ama özellikle de yaşlıların değil gençlerin gitmesi gerekiyor"

Üner Aslan

Hac ibadetinin çok güzel geçtiğini belirten Üner Aslan, yaşlılıktan dolayı zorlandıklarını belirtirken özellikle de genç yaşlarda gitmenin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Aslan, "Çok güzel geçti. Allah tüm ümmeti Muhammed'e, burada bulunanlara, kızlara, erkeklere herkese nasip etsin. Çok güzeldi ama aşırı kalabalıktı. İbadetlerimizi yerine getirirken çok zorlandık. Herkese gitmelerini tavsiye ediyorum ama özellikle de yaşlıların değil gençlerin gitmesi gerekiyor. Çok memnunduk. Kaldığımız otel, yemekler herşey güzeldi. 24 saat araçlarla tavafa gidebiliyorduk. Elhamdülillah çok güzel geçti." dedi.

"Yarın ismim çıksa yine giderim"

Veysi Ertekin

İzin verilseydi daha fazla kalmak isteyeceğini söyleyen Veysi Ertekin ise şu ifadeleri kullandı:

"Biz böyle olduğunu bilmiyorduk. Allah bütün Müslümanlara nasip etsin. Allah bizim, bütün Müslümanların haclarını kabul etsin. Çok iyiydi. Hocalarımız bizlerle çok ilgilendiler ve bizlerle yoruldular. Biz çok sevindik. Allah herkese, gitmeyen herkese nasip etsin. Daha çok kalmayı isterdim. Hatta yarın ismim çıksa yine giderim."

"Gençlere ve herkese de tavsiye ediyorum"

Mehmet Taşçı

Hacılardan Mehmet Taşçı ise şunları söyledi:

"Gerçekten çok güzeldi. Allah geriye kalanlarada nasip etsin. Biz herşeyden memnunuz. Duygulanmak olmaz mı? Orayı görmek bile ayrı güzel. Çok heyecanlıyım şuan. Gençlere ve herkese de tavsiye ediyorum."

"Allah biz tüm müslümanlara da nasip etsin"

Ahmet Karakaş

Bu sene kayıtlarını yaparak hacca gitmek istediklerini söyleyen hacı yakınlarından Şanlıurfa Siverekli Ahmet Karakaş,"Teyzem ve akrabalarım hacca gittiler. Allah kabul etsin ve herkese nasip etsin. Allah biz tüm müslümanlara da nasip etsin. Güzel bir şey. Ben daha gidemedim, pasaportumu aldım. Nasip olursa bu sene kaydımızı yapacağız." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir