• DOLAR 32.456
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2445.154
  • ...
Nakil esnasında katliam: 37 şehid
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da haklarında tutuklama kararı çıkarılan darbe karşıtlarının, Kahire`nin kuzeyindeki el-Kalyubiye ilindeki Ebu Zabel Hapishanesine nakli sırasında çıkan olaylarda 37 kişi şehid oldu.

Ölümlerle ilgili uluslararası soruşturma açılmasını talep eden Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, olayda 37 darbe karşıtının şehid olduğu 25`inin durumunun ise ciddiyetini koruduğunu bildirdi. Hareket, tüm hapishanelerdeki darbe karşıtlarının hayatından İçişleri Bakanlığının sorumlu olduğunu ifade etti.

Hareket`ten yapılan ve Mısır yönetiminin darbe karşıtlarına sistematik şiddet uygulamak ve soğukkanlı cinayetler işlemekle suçlandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu olay darbe karşıtlarına kötü muamele yapıldığı haberlerini doğruluyor. Direniş yanlılarının maruz kaldığı bu saldırı 3 Temmuz darbesini gerçekleştirenlerin asılsız iddialarına en açık cevap niteliği taşıyor. Bu katliamın tüm sorumluluğunu başlarında Savunma Bakanı Abdülfettah es-Sisi ve İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim`in bulunduğu liderler taşımaktadır. Askeri darbenin yapıldığı 3 Temmuz`dan itibaren işlenen ve İhvan üyelerinin katledildiği bu suçlarla ilgili uluslararası soruşturma açılmasını talep edeceğiz."

Katliamlardan güvenlik güçlerini sorumlu tutan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Hukuk Komisyonu Başkanı Muhtar el-Aşri, Mısır makamlarının darbe karşıtlarını tasfiye etmeye çalıştığını söyledi. Aşri, bu tür eylemlerin kasten adam öldürme sınıfına girdiğini ve son olayla darbe karşıtı göstericilere karşı işlenen suçlara bir yenisinin eklendiğini vurguladı.

Öte yandan meşruiyeti savunanlara karşı yeni bir katliam yapıldığını bildiren İhvan Sözcüsü Cihad el-Haddad, İçişleri Bakanlığının, İhvan üyelerinin göz yaşartıcı gazla hayatlarını kaybettiklerine yönelik açıklamalarını kınadıklarını belirtti.

İhvanın resmi sitesinde ise olayda şehid olanların isimleri açıklandı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir