• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Şanlıurfa'da tarihi cami bakımsızlığa terk edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Eyyübiye ilçesi Haşimiye Meydanı'nda bulunan Mevlevihane Camii, 18. yüzyılda Urfalı Mevleviler için, Mevlevihane olarak inşa edilmiştir.

Tekkelerin kapatılmasından sonra yapı, cami olarak ibadete açılmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen cami, kare planlı ve üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Yapının batı cephesine bitişik olan çarşı, daha önce Kasaplar Çarşısı iken yapılan kamulaştırma çalışmalarından sonra hediyelik eşyaların satıldığı bir çarşıya dönüştürülmüştür.

Mevlevihane Camii'nin bakımsızlığa terk edildiğini söyleyen vatandaşlar, bir an önce camiye hak ettiği değerin gösterilmesi istedi.

Caminin çevresindeki çöplerin Şanlıurfa'ya yakışmadığını belirten vatandaşlar, caminin bakımı için görüşecek yetkili bulamadıklarını ifade etti.

Tuvaletlerin yıkılmasından dolayı hem cami cemaatinin hem de ziyaretçilerin mağdur olduğunu dile getiren vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı.

"Burada hiç temizlik yapıldığını görmedim"

Mustafa Gelener

Caminin bakımsız olmasına sitem eden Mustafa Gelener, "Yaklaşık bir buçuk yıldır ben buralardayım fakat burada hiç temizlik yapıldığını görmedim. Şanlıurfa Peygamberler Şehri kutsal bir mekândır. Camii Allah'ın evidir. Bu görüntüler yakışmıyor. Temizlik kimin ilgi alanına giriyorsa gelip buralara baksınlar ve incelesinler. Şanlıurfalı olarak bu durumdan utanıyorum. Yabancı biri gelip lavabo soruyor fakat lavabo yok. Buralar pislik içindedir. Buralarda oturup bu manzarayı görüyorlar ve pisliğe bakıp gidiyorlar. Sözde İslam turizminin başkenti olacağız." dedi.

"Bir seferliğe mahsus kabataslak bir temizlik yapıldı"

Cami bakımını kimsenin üstlenmediğini belirten Gelener, "Burada en temel ihtiyaç tuvalet ve temizlik sorunudur. İŞKUR'dan bile 1-2 tane temizlik görevlisi verseler buraya ve her gün kaba bir temizlik yapılsa burası çöplüğe dönmez. Yazıktır günahtır. Kutsal bir mekân günde beş vakit namaz kılınıyor. Burada cemaat gelip etrafa bakıyor. Eyyübiye belediyesi Turkuaz masayı aradım ama bir seferliğe mahsus kabataslak bir temizlik yapıldı. Süreklilik olmadığı için yine aynı şekilde duruyor. Temizlik ve bakım yapılmadığı zaman çöplüğe dönüşüyor. Madde bağımlıları gibi insanlar da gelip bu tür harabe mekânlarda oturuyorlar." diye konuştu.

"Esnaf olarak bu durumdan utanıyoruz"

Mehmet Aslan

Caminin bakımsız olmasından dolayı fazla cemaatin gelmediğini ifade eden Mehmet Aslan, "Burada temizliğin ve tuvaletlerin olması gerekiyor. Burası merkezi bir yerdir. Büyükşehir Belediyesi veya Vakıflar Genel Müdürlüğü kime bağlı olursa olsun buraya özen göstermek gerekiyor. Esnaf olarak bu durumdan utanıyoruz. Burası mukaddes bir yerdir, Mevlevihane Camisi çok eski bir camidir. Burada temizlik yapılmadığı için cemaat de gelmek istemiyor çünkü tuvalet ve abdest alacak yer yok. Bu nedenle namaza çok az kişi geliyor. Daha önce Eyyübiye Belediyesini aradık buranın Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu söylediler, Büyükşehiri aradık onlar da Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu söylüyor. Burası kime ait olursa olsun esnaf olarak buranın temizlenmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Tuvaleti yıktılar ama yapmadılar"

İbrahim Tombul

Caminin tuvaletinin yıkıldığını fakat yapılmadığını dile getiren İbrahim Tombul, "Buradaki sorunumuz lavabomuz yok. Buradaki tuvaleti yıktılar ve yapacaklarını söylediler ama yapmadılar. Burada rastladığım birçok insan oldu. Çocuk gibi altına kaçıracak duruma gelenler var ama tuvalet olmadığı için yapacak yer bulamıyorlar. Derdimiz tuvalet ve temizliktir. Bir vatandaş olarak bu durumdan utanıyoruz. Belediye başkanlarımızdan rica ediyoruz eğer mümkünse bu duruma bir çare bulsunlar." şeklinde konuştu.

"Belediye burayı kazdı ve bu şekilde bıraktı"

Mehmet Tüver

Tarihi caminin pislik içerisinde kaldığını söyleyen Mehmet Tüver, "Buranın pisliğini görüyorsunuz. Belediye burayı kazdı ve bu şekilde bıraktı. Buraya bir belediye görevlisi gelse her sabah buraları süpürse ne güzel olacak. Ayrımcılık yok, biz Türkiye'de yaşıyoruz. Burası kime ait? Belediyeye aitse belediye yapacak. Burası Şanlıurfa'dır ve Şanlıurfa halkına aittir. Yabancı gelip buraları gördüğünde 'memleketin haline bak' diyor. Bu olacak bir iş midir? Madem kazdınız adam akıllı yapın. Tuvaletleri yıktınız gelin yeni bir tuvalet yapın. Neymiş 'efendim burası valiliğe bağlıymış' Ne valiliği ne hali yeter artık. Bu belediyelerin halinden ilallah ettik. Büyükşehir 'bize ait değil' diyor, Eyyübiye 'bize ait değil' diyor, Büyükşehir belediyesi her tarafa el atmalı. Koskoca Mevlevihane Camisi pisliğine bak." dedi.

Ahmet Tombul

Ahmet Tombul ise "Burada tuvalet olmadığı için başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Her taraf pislik içinde olduğu için çok pis kokuyor ve midemiz bulanıyor. Buraların temizlenmesini ve buraya tuvalet yapılmasını istiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir