• DOLAR 32.38
  • EURO 34.735
  • ALTIN 2405.72
  • ...
Afganistan'da iyileşen uyuşturucu bağımlıları mesleki eğitimle topluma kazandırılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği Çalışma, Eğitim ve Sosyal İşler Bakanlığı, tedavi merkezlerinde rehabilite ettiği uyuşturucu bağımlılarını topluma kazandırmaya devam ediyor.

Bakanlık, bu kapsamda Kabil'de 5 bin yataklı tedavi merkezinde iyileşen uyuşturucu bağımlıları için dikiş, kunduracılık ve elektrik gibi bölümlerde mesleki eğitim merkezi açtı.

Açılış programına katılan Çalışma ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı Mevlemi Din Muhammed Hakbin, açılan merkezler sayesinde iyileşen uyuşturucu bağımlılarının iş sahibi olabileceğini ifade etti.

İslam Emirliğinin, halkın refah ve sosyal hizmetlerine kendini adadığını ve sosyal sorunlarla ilgileneceğini belirten Hakbin, istihdamı artırmak için başta Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı olmak üzere bakanlıklardan, hayır kurumlarından ve uluslararası kuruluşlardan destek talebinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı Narkotikle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Mevlevi Abdurrahman Kasımi ise Emirliğin, uyuşturucuyla ciddi bir mücadele verdiğine dikkat çekerek daha önce zirveye ulaşan uyuşturucu ekimi ve üretiminin neredeyse sıfıra düşürüldüğünü ifade etti.

Ülke genelinde 4 milyon uyuşturucu bağımlısı var

Kasımi, ayrıca uyuşturucuyla mücadele sürecinde ülkenin dört bir yanından çok sayıda uyuşturucu bağımlısının toplandığını, bir kısmının tedavi altına alındığını veya tedavi görmekte olduğunu söyledi.

Ülkedeki uyuşturucu bağımlılarının sayısının yaklaşık 4 milyon olduğunu söyleyen Kasımi, bunların büyük bir kısmının toplanıp Kabil'deki ve bazı illerdeki tedavi merkezlerinde rehabilite edildiği ve normal hayatlarına döndüğünü söyledi.

Kasımi, ülkede desteklenen yaklaşık iki milyon evsiz uyuşturucu bağımlısı olduğunu da sözlerine ekledi.

İşsizliği azaltacak

Genç işsizliğin ana nedenininin bağımlılık olduğuna dikkat çeken Kasımi, "Teknik ve mesleki eğitim merkezinin açılmasıyla bu sorun bir ölçüde çözülebilir." ifadesine dikkat çekti.

"Beş Bin Yataklı Bağımlı" tedavi merkezinde  açılan "Ümid-i İmruz" mesleki teknik eğitim merkezinde dikiş nakış, kunduracılık, örgü ve elektrik alanlarında eğitim verilecek.

Her yıl, iyileşmiş uyuşturucu bağımlıları için dört eğitim kursu düzenlemeyi planlayan merkez, her kursta 530'ar kişiye 3'er ay eğitim verecek.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın işgücü piyasasında mezunlar için iş bulmaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir