• DOLAR 32.882
  • EURO 35.206
  • ALTIN 2448.737
  • ...
Söylemez: Öğretmenlerin sorunları giderilmeden başarı arzu edilen ölçüde olmayacaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez, öğretmenlerin moral, motivasyon ve ekonomik yönden yaşadıkları sıkıntılar, barınma ve tayin sorunu, idarecilerin meslekte yükselmede yaşadıkları dengesiz ücret dağılımı ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Öğretmenin sorunları giderilmeden başarı arzu edilen ölçüde olmayacaktadır”

Öğrencileri başarıya götüren etkilerin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Söylemez, “Eğitimin ana unsuru öğretmendir. Siz öğretmenin moral ve motivasyonunu sağlamadan, ekonomik yönden düzeltmeden ve onu arzu edilen şekilde eğitim sistemine dahil etmediğiniz sürece başarı arzu edilen ölçüde olmayacaktır. O yüzden başta ekonomik ve son zamanlarda ise yaşadığımız depremden sonra yaşanan barınma sorununu halletmediğiniz bir öğretmenin, eğitim çalışanının arzu edilen düzeyde verim sağlaması mümkün değildir. Ayrıca öğretmen ile birlikte eğitim çalışanları arasında dengesiz bir ücret dağılımı söz konusu. Bunlar düzeltilmeden topyekûn bir seferberlik beklemek biraz zordur.” diye konuştu.

“Eğitim çalışanları görevde yükseldikçe ücretinin artması yerine düşüyor”

Görevde yükselme olduğunda normalde ücretin de artması gerektiğini ancak öğretmenlik mesleğinde bunun öyle olmadığına dikkat çeken Söylemez, şöyle devam etti:

“Bizim meslekte görevde yükselme olduğunda ücretin de arttığı zannediliyor ama öyle değil. Bugün bir öğretmenimiz okul müdürü, okul müdürümüz şube müdürü, şube müdürümüz ilçe müdürü, ya da il müdür yrdımcısı akabinde il müdürü veya eğitim müfettişi olduğunda ücretlerinin artması yerine düşüyor. Evet, bugün şube müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz, il müdür yardımcılarımız ve eğitim müfettişlerimiz öğretmenlerden ve okul müdürlerinden daha az ücret almaktalar. Tabi bu okul müdürlerinin ve öğretmenlerin çok fazla ücret aldıkları anlamına gelmiyor. Aslında hiçbirimiz hakkettiğimiz ücreti alamıyoruz. Ama bu arkadaşlarımızla alakalı acil olarak tedbir almak zorundasınız. Amir pozisyonda olan bir kişinin çocuk çoluğunun rızkından dolayı endişeli olması verimi azaltır diye düşünüyorum.”

“Şu anda en alt düzey memur maaşının 22 bin TL olarak konuşulması önemli ama diğerlerinden kırpmamak gerekiyor”

Yeri geldiğinde gerekli uyarı ve eleştiriyi yaptıklarını ancak atılan olumlu adımlardan dolayı da eğitim çalışanları olarak teşekkür etmesini bildiklerini kaydeden Söylemez, “Sözleşmelerinin kadroya geçilmesi, 3600 ek göstergesi ve EYT beklenen önemli bir unsur idi. Bu sorunlar giderildiği için teşekkür ediyoruz. Şu anda en alt düzey memur maaşının 22 bin TL olarak konuşulması önemli olmakla birlikte, yakında başlayacak bu düzenlemede alt sınırla ilgili sözünü tutup diğerlerinden kırpmamak gerekiyor. Bu noktada her kademedeki herkesi sevindirecek bir çalışmanın mutlaka yapılması gerektiği kanaatindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Önceki bakanımızın söz verdiği ek atamanın 2022 KPSS puanına göre yapılarak, deprem bölgelerindeki illerde boşalan taşranın yeniden öğretmen atamasıyla doldurulması gerekiyor”

Depremden dolayı il dışına çıkan eğitimcilerin mutlaka memleketlerine dönüp katkı sunmalarını beklediklerini ifade eden Söylemez, “Şu an ekonomik yönle ile birlikte mutlaka öğretmenler başta olmak üzere tüm eğitim çalışanlarının barınma sorunu bu yaz giderilmesi gerekir. Ayrıca Malatya’mız için bir tehlike daha söz konusu. Bilindiği üzere hem Malatya’da bölgesinden olmayan, ev imkânı olmayan ve akrabası olmayan birçok arkadaşımızın il dışına gitme süreci başladı. 400-500 arkadaşımız gitmek için mücadele ediyor. Şu anda başlayan il içi, il dışı ve özür atamalarından sonra birçok arkadaşımız gidecek. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde şartsız bir şekilde il dışı hakkının verilmesi gerekir. Devlette devamlılık esastır anlayışıyla bir önceki bakanımızın söz verdiği ek atamanın da 2022 KPSS puanına göre yapılarak, Malatya gibi illerimizde dışarıya giden ve boşalan taşranın da yeniden öğretmen atamasıyla doldurulması gerekiyor ki gelecek dönem Malatya’mız ve benzer illerde eğitim öğretime sağlam bir şekilde başlayalım.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir