Bayramda yola çıkacak sürücüler nelere dikkat etmeli?
'Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, yola çıkacaklar, araç bakımlarını tam yaptırmalı ve araç kullanırken dikkatli olmalı' diyen, İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkulu, bayram tatili öncesi araç sahiplerinin kurallara uymasının kaza riskini azaltacağını söyledi.
Bayram tatilinde milyonlarca sürücünün kendi aracıyla yolculuk yapması bekleniyor.
Yola çıkmadan önce araç ile ilgili birçok kontrolün kolay bir biçimde sürücüler tarafından da gerçekleştirilebileceğini söyleyen uzmanlar, bu sayede olası kaza ve yolda kalma senaryolarının önünün kesilebileceğine dikkat çekiyor.
"Aşırı hız dinlenmeden yola çıkmak beraberinde kazaları getiriyor"
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkulu
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından şehirlerarası yollarda her zamankinden daha fazla trafik yoğunluğu oluşacağına işaret eden Çelepkulu, "Aşırı hız, trafik kurallarına uymamak, dinlenmeden yola çıkmak gibi ihmaller beraberinde kazaları getiriyor." dedi.
"Yola çıkmadan önce gideceğimiz istikamete doğru haritalardan yol kontrolü yapalım"
Yolla çıkmadan önce araç bakımının ve lastik kontrolünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Çelepkulu, "Yola çıkmadan önce gideceğimiz istikamete doğru haritalardan yol kontrolü yapalım, hangi yollar açık, hangi yollar kapalı öğrenmemiz gerekiyor. Bu dönemde asfaltlama çalışmaları yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Mağduriyet yaşamamak için nerede yavaşlayıp nerede hızlanacağımızı bilmemiz için haritalardan bir yol kontrolü yapalım." ifadelerini kullandı
"Araç sürme sürelerine dikkat edelim 2 saatte bir aracın dışında mola verelim"
Yola çıkmadan önce araç içerisinde mutlaka bir miktar su ile gıda bulunmasının faydalı olacağını belirten Çelepkulu, "Mümkün mertebe araç sürme sürelerine dikkat edelim, 2 saatte bir aracın dışında mola verelim, biraz hareket yapalım, kan dolaşımı olsun diye biraz yürüyelim, çay veya kahve içelim. Kendimizi yorgun hissedeceğimiz saatlerde dinlenelim, direksiyon başında kalmayalım çünkü genellikle kazaların büyük bir çoğunluğu ben yaparım denildiği için oluyor. Vücut bu ben giderim, ben yaparım demekle olmuyor, vücut yoruluyor. Gözlerimiz, bedenimiz yorulduğunda bizim mutlaka mola vermemiz, dinlenmemiz gerekiyor." şeklinde belirtti.
"Uykumuzu alır ve araç bakımının yaparsak kazasız bir seyahat süreci geçirmiş olacağız"
Yağlı gıdalardan uzak durulması ve özellikle seyahat halindeyken yağlı yemek tüketilmemesi gerektiği noktasında sürücüleri uyaran Çelepkulu, "Bu gıdalar bize zarar verecektir. Özellikle seyahate çıktığımız zaman uykumuzu almış ve araç bakımının yapılmış olması noktasında hassasiyet gösterirsek inşallah kazasız bir seyahat süreci geçirmiş olacağız. Yola çıktığımızda yol tabelalarına uyalım, yol tabelalarına uyduğumuzda çok daha sağlıklı bir sürüş gerçekleştireceğiz. Otoban ve şehirlerarasındaki hız limitleri farklıdır. Özelikle kavşaklara yaklaşırken dikkatli olalım, tedbirsiz yavaşlamadan kavşağa girdiğimizde kazaya sebebi yet verebiliriz." diye kaydetti. (İLKHA)