• DOLAR 32.198
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2503.581
  • ...
AB'den Kosova ve Sırbistan'a gerginliği azaltma çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'yi gerginliğin azaltılması ve Belgrad-Priştine Diyaloğu'na geri dönülmesi için Brüksel'e davet ettiğini belirtti.

Liderlerden henüz olumlu yanıt alınmadığını ifade eden Stano, "AB, üye olmak isteyen ülkelerden makul bir tutum beklemektedir. İkisini de davet ettik ve ön koşulsuz gelmelerini bekliyoruz." diye kaydetti.

Stano, 26 Haziran'da yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında ve 29-30 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi'nde konunun ele alınacağını belirterek, bunun AB'nin meseleye verdiği önemi gösterdiğini bildirdi.

Bu toplantılar öncesinde Borrell'in davetinin taraflar için fırsat olarak nitelendirilmesi gerektiğini dile getiren Stano, "Aksi durumun hem Kosova'daki hem de Sırbistan'daki vatandaşlar üzerinde sonuçları olacaktır. Bu sadece iki liderin sorumluluğunda olacaktır. Başka kimsenin sorumluluğunda değil." dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, dün yaptığı açıklamada, Belgrad-Priştine Diyalog Süreci'nin mevcut şartlarda "anlamsız" olduğunu ve gözaltına alınan Kosovalı Sırplar serbest bırakılmadığı sürece hiçbir şey hakkında konuşmayacağını söylemişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir