• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Katar ve BAE diplomatik ilişkileri yeniden kurma konusunda anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme kararı aldı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Al-Ula anlaşmasına ve ikili ilişkileri güçlendirme konusundaki ortak kararlılığa dayanarak, Katar Devleti ve Birleşik Arap Emirlikleri, 19 Haziran 2023 Pazartesi gününden itibaren Katar Devleti'nin Abu Dabi Büyükelçiliği ve Dubai'deki konsolosluğundaki çalışmalarına yeniden başlayarak iki ülke arasındaki diplomatik temsilin yeniden tesis edildiğini duyurdu.

Taraflar, bu adımın iki ülke liderliğinin iradesinin somutlaşmış hali olduğunu ve iki kardeş halkın özlemlerini gerçekleştirmek için ortak Arap çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını teyit ediyor."

İki ülkenin bakanı telefonda birbirlerini tebrik etti

Öte yandan BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, bu diplomatik ilişkinin yeniden tesis edilmesinden dolayı Katar Dışişleri Bakanı Sayın Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman Al-Thani'yi telefonla aradı.

İki Bakan, görüşmede Katar'ın Abu Dabi Büyükelçiliği ile Dubai'deki konsolosluğunda ve BAE'nin Doha Büyükelçiliği'nde çalışmaların yeniden başlaması münasebetiyle birbirlerini tebrik etti.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesini memnuniyetle karşılayan Bakanlar, iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkileri ve iki kardeş halkın çıkarlarını gerçekleştirmek için çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmenin yollarını tartıştı. Görüşmede ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile ortak kaygı uyandıran bir dizi konuya da değinildi. 

Arap ülkeleri 2017'de Katar'la ilişkilerini kesmişti

Haziran 2017'de Bahreyn, Mısır, Yemen, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamıştı.

Söz konusu ülkeler Katar'ı, "bölgede istikrarı bozduğunu" ve "aşırılık yanlısı ideolojiye ve bölgede faaliyet gösteren gruplara destek vermekle" suçluyordu.

Doha da bu iddiaları asılsız olarak nitelendirmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir