Kan Testleriyle İlgili Çarpıcı Gelişme
Verem hastalığı teşhisinde kullanılan ve büyük bölümü Batılı firmalarca üretilen laboratuvar kitlerinin, gelişmiş ülkelerin standartlarından geçmeden gelişmekte olan ülkelere ihraç edildiği ortaya çıktı
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), verem hastalığı tanısında kullanılan kan testinin, ``bozuk laboratuvar kiti kullanımı`` nedeniyle acilen durdurulmasını istedi.
WHO Veremle Savaş Bölümü Başkanı Mario Raviglione, yaptığı açıklamada, verem hastalığı teşhisinde kullanılan ve büyük bölümü Batılı firmalarca üretilen laboratuvar kitlerinin, gelişmiş ülkelerin standartlarından geçmeden gelişmekte olan ülkelere ihraç edildiğini belirtti.
Veremle savaş konusunda bir yıl süren analiz sonuçlarını açıklayan Raviglione, standart dışı kitler nedeniyle kan testlerinin kabul edilemez düzeyde hatalı sonuçlar verdiğinin tespit edildiğini, yapılan testlerin ancak yarısının hastalığı teşhis ettiğini kaydetti.
Aralarında Hindistan ve Çin`in de olduğu 17 yoksul ülkede her yıl 2 milyon kan testinin yapıldığını ifade eden Raviglione, WHO`nun ülkelere kusurlu ve kanıtlanmamış kan testi yerine mikrobiyoloji ve moleküler testleri tavsiye ettiğini belirtti.
WHO verem uzmanı Karin Weyer de yaptığı açıklamada, Hindistan`dan 1990 yılı ortalarından bu yana yapılan verem hastalığına ilişkin kan testleriyle ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapmasını istediklerini ifade etti.
Weyer, verem hastalığı tanısında asla kan testini tavsiye etmediklerini, kan testlerinin genellikle düzenleyici mekanizmaların zayıf olduğu ülkelerde kullanıldığını belirtti. Weyer, ``Bu multi milyon dolarlık işin merkezinde, standarta uygun olmayan testlerin ortaya koyduğu güvenilmez sonuçlar var`` dedi.
AA