• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
30'uncu kan bağışı yapan bağışçı, insanları düzenli kan vermeye davet etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzmanlar, hem insan hayatının kurtarılmasına vesile olunması ve hem de kan verenlerin sıhhat bulması için düzenli olarak kan bağışının yapılması gerektiğini hatırlatıyor.

Düzenli kan bağışının sağlığa vermiş olduğu faydaların yanı sıra kan bağışı bekleyen hastalara da umut olmaya devam ediyor.

Düzenli bir şekilde kan bağışında bulunan bağışçılar da vatandaşları kan vermeye davet etti.

"30'uncu kan bağışımızı yaptık."

30’uncu kan bağışında bulunduğunu söyleyen Yusuf Öner, "30'uncu kan bağışımızı yaptık. Düzenli olarak üç ayda bir kan bağışımızı yapıyoruz. Buradaki amacımız 'bir damla kan bir damla umut' ilkesi ile bağışımızı yapıyoruz. Kan vererek hem sıhhat buluyoruz hem de ihtiyacı bulunanlara faydalı oluyoruz. Vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyorum kan verin sıhhat bulun diyorum." şeklinde konuştu.

"Kan ihtiyacı sadece insandan tedarik edilebiliyor"

Yusuf Öner

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de meydana gelen yüzyılın afeti olarak nitelendirilen depremde kan bağışının ne kadar önemli olduğunu belirten Öner, "Ben kan vermeden önce kan değerlerimde sürekli yükselme oluyordu. Kan vermeye başladıktan sonra hem değerlerim düzeldi hem de kendimi dinamik hissetmeye başladım. Kan ihtiyacı sadece insandan tedarik edilebiliyor. Bundan dolayı bağışta bulunmayı ihmal etmeyelim. Malumunuz çok yakın zamanda ülkenin başına bir deprem felaketi meydana geldi. Özellikle kan bağışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. İhtiyaç sahiplerinin büyük sorunlarla karşılaşmaması için kan vermeyi ihmal etmeyelim." ifadelerini kullandı.

"Kan bağışı sadece bir güne özel bir durum değil"

Kan bağışının sadece bir defaya mahsus kalmaması gerektiğine dikkat çeken Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, "Bugün '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü.' Tabi kan bağışı sadece bir güne özel bir durum değil, hayat devam ettikçe kan bağışı her zaman ihtiyaç olan bir çalışma. Bizler Ağrı Kan Bağış Şubemizde bu çalışmayı sürekli yapıyoruz. Çünkü hayat devam ettiği için hastanelerde sürekli kan bağışı bekleyen hastalarımız var, buna ihtiyaç duyuyorlar. Kanın insan dışında tedarik edilmesinin ötesinde hiçbir yol, yöntem yok. Bu çalışmanın hep taze kalmasını istiyoruz. Erkekler yılda üçer ay arayla dört defa, kadınlar dörder ay arayla yılda üç defa kan bağışında bulunabilirler. 18 yaşından başlayarak 60 yaşına kadar da herhangi bir sağlık problemleri yoksa kan bağışında bulunabilirler." diye belirtti.

"Manen de insanlar kendini bu noktada çok rahat, huzurlu hissediyor"

Verilen her kanın üç kişinin hayatını kurtardığının belirten Tatlı, "Bu yapılan bağış aslında iyilik noktasında, hayır noktasında da en büyük hayır, en büyük yardımdır. Manen de insanlar kendini bu noktada çok rahat, huzurlu hissediyor. Çünkü bağışladıkları bir kan ayrıştırılarak, üç kişinin hayatınının kurtulmasına vesile oluyor. Bir diğer noktada da kan veren kişinin kendini bedenen daha rahat olmasını, daha zinde olmasını sağlıyor. Bunun bir güne değil 365 güne tamamıyla yayılmasını, kan bağışının kendimizde rutin bir hale getirerek düzenli bir kan bağışçısı olmayı gerektirmesini istiyoruz." dedi.

Kök hücre bağışı hususunda da bilgilendirmelerde bulunan Tatlı, "Kök hücre bağışı, yine aynı kan bağışı şeklinde küçük tüplerle almış olduğumuz bir bağış yöntemi. Türkiye’nin kendini geliştirmiş olduğu 'Türk Kök', sağlık bakanlığıyla beraber yapmış olduğumuz bir çalışma. Burada da ilik nakli, lösemi, kan kanseri gibi tedavilerin iyileştirilmesiyle alakalı kişilerin DNA kod sistemine kendilerinin girmelerini istiyoruz. Burada da değimiz gibi, yine birçok hastaya umut ve şifa olmak için yapılabilecek bir çalışma." şeklinde belirtti.

"Hastalara şifa olmak için yaptığımız bir bağış"

Birgün bizlerin de kana ihtiyacı olabileceğini düşünerek kan bağışında bulunulması gerektiğinin altını çizen Erdem Irıçıldır, "Kan bağışını, hasta yatağında kan bekleyen hastalara şifa olmak için yaptığımız bir bağış ve bu da mutlu ediyor bizi. Ayrıca verdiğimiz kanın bizim vücudumuza da farklı faydaları olduğu için bizlere her türlü yararı var. Bizim de hastalarımız oluyor. Kan bağışı gerçekten önemli, stokların devamlı olması önemli, biz böyle sağlıklı gezsek de yarın bizler de hasta olup, kana ihtiyaç duyabiliriz, bundan dolayı düzenli olarak da veriyoruz. Ben 7 defa kan bağışında bulundum, bugün de 8’inci bağışımı gerçekleştireceğim inşallah." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir