• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ceylanpınar TİGEM'den anız yakma derdine çözüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Ceylanpınar ilçesinde merkezi bulunan ve Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi olan TİGEM, anız yakmadan ikinci ürün ekimini yapıyor. Uçsuz bucaksız arazilerinde yapılan ikinci ürün ekimlerinde anız yakılmaması, çevredeki çiftçilere hem ilham kaynağı ve hem de ilgi odağı oluyor. Viranşehir-Ceylanpınar karayolunda manzarayı gören çiftçiler, yolda durup ekimi yerinde inceliyor.

 

Yolda TİGEM in arazilerini yerinde inceleyen çifçiler, "Buğday hasadından sonra tarlada bulunan buğday veya arpa saplarını, ekimi engellediği için yakmak zorunda kalıyoruz. Bu kadar hasat sapının tarladan toplanması imkânsızdır. TİGEM'in bu ekim usulü çok güzel. Bunu bizler de uygulamaya çalışacağız. Eğer bizler TİGEM gibi ekebilirsek, arazimiz zarar görmeyecek, ateşte hayvanların zarar görmesi günahından kurulacağız ve hem de idari para cezaları ödemekten korunmuş olacağız" açıklamasında bulundular.

 

Viranşehir'de tarım danışmanlığı yapan Ziraat mühendisi Nurettin Dal yaptığı açıklamada, "Biz arazilere çıktığımızda birçok çiftçinin tarlalarındaki anızı yaktığını üzülerek görmekteyiz. Anız yakımı esnasında yüksek ısıdan dolayı arazide ve toprağın beş santim altında bulunan faydalı mikro organizmalar zarar görmektedir. Hasat sonrası arazide kalan hâsılat artıkları, daha önce verilen gübre ve suyun bir kısmını bünyesinde barındırmakta ve anız yakılmadığı takdirde söz konusu bünyede kalan su ve gübreyi ekilen ürüne adete serum gibi aktarmaktadır. Bitki ihtiyaç duyduğu su ve gübrenin bir kısmını bu saplardan alır. Çiftçilerimiz de anız yakmaktan rahatsız. Ekime engel olduğundan 'yakmak zorunda kaldıklarını' ifade etmektedirler. Fakat alternatif ekim usulleri denenerek bu sıkıntı aşılabilir. Eğer çiftçiler anız yakılan ve anız yakılmayan arazide aynı ekimi yapıp deneseler anız yakılmayan arazideki verimi fark edecekler. Biz her gittiğimiz arazide ve her ziyaret etiğimiz çiftçimize anız yakmanın günahı, araziye zararını ve idari para cezalarını hatırlatıp anız yakmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

 

TİGEM'in anız yakmadan yaptığı ekim çok basit. Biçer hasadından hemen sonra arazide hiçbir işlem yapmadan ekim yapılıyor. Ekimden sonra ekilen bölgeler yağmurlama usulü ile sulanıyor. Bitkinin boy vermesi ile anızın bitkiye hiçbir zararı olmuyor. Bu yöntem ile yapılan ekimde hem maliyet yüzde 10 dolayında düşüyor ve hem de zaman açısından tasarruf sağlanıyor. Verim artışı da ciddi oranında artmış oluyor. (Sabri Acet - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir