• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Yılların çözülemeyen çilesi: İstanbullu ulaşamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi rakamlara göre 16 milyon, gayri resmi rakamlara göre ise 20 milyondan fazla insanın yaşadığı ve sahip olduğu nüfusla Türkiye'nin dörtte biri büyüklüğünde olan İstanbul'da hem toplu taşımalarda hem de trafikte ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Sahip olduğu iş imkânları, kamu üniversiteleri ve son dönemde açılan çok sayıda özel üniversite, komşu ülkelerde yaşanan savaş, ekonomik sorunlar gibi birçok sebeple büyük oranda göç alan İstanbul'da yaşanan nüfus yoğunluğu, toplu taşımalarda da büyük oranda etkisini gösteriyor.

Özellikle metro, metrobüs, halk otobüsü ve tramvay hatlarında yaşanan yoğunluk sebebiyle toplu taşıma kullanan vatandaşlar çoğu zaman uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu durum; sabah saatlerinde ve akşam iş çıkış saatlerinde ise kat be kat artarak içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Gün geçtikçe büyümeye devam eden toplu taşımalardaki yoğunluk sorunu ise yerel yönetim tarafından çözüm bekliyor.

Toplu taşımlarda yoğunluk ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, yoğunluktan şikâyet ederek sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

"Araçlar yanıyor, arızalar, metrobüslerin birbirine çarpması vesaire İstanbul'un çilesi bu"

Tevhid Korkmaz

Toplu taşıma araçlarında son 4-5 yıldır ciddi bir şekilde yoğunluk olduğunu belirten Tevhid Korkmaz, "Her ne kadar araç sayısını yukarı çıkarmaya çalışsalar da İstanbul'daki nüfusun artmasıyla birlikte toplu taşıma ihtiyacı fazlalaşmaya başladı. Metrobüsü görüyorsunuz ana-baba günü gibi; hafta sonları, özellikle cuma günü iş çıkışlarında buralar inanılmaz dolu oluyor, metro hakeza o şekilde. Bunun bir şekilde çözümü; belki otobüs, metrobüs ve metro seferlerini daha sık yaparak çözebilirler. Son dönemde sık sık görülüyor, popüler olarak sosyal medyada da görülüyor; araçlar yanıyor, arızalar, metrobüslerin birbirine çarpması vesaire İstanbul'un çilesi bu. Şehir içi ulaşım dediğiniz zaman bu merkezi hükümetin değil belediyenin bu konudaki çözümleri daha önemlidir. Burada çok ciddi haritalama yaparak ısı haritasından yoğunluk haritalamasına kadar ya da şehir planlaması anlamında çok ciddi bir çaba sarf ettiklerini sanmıyorum. Bilindiği gibi son dönemde seçim oldu, buranın belediye başkanı Cumhurbaşkanlığı seçiminde burada değildi, Türkiye'nin her tarafında gezmekle meşguldü. Birde zaten ismi de çıktı, tatil mevzularından dolayı. İstanbullu bundan memnun mu? Değil." diye konuştu.

"Ben şu an ailemle metrobüse binemiyorum"

Özcan Biroy

Toplu taşıma sisteminden çoğu insanın memnun olmadığını belirten Özcan Biroy, "Bu durumun bir an önce düzeltilmesi lazım; devlet ve yetkili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından. Bu neden kaynaklanıyor, ben onu çözemedim. İnsanlar taksilere binmek zorunda kalıyor. Ben şu an ailemle metrobüse binemiyorum. 50-100 lira fark vereyim diyorum, rahat gideyim. Yazın daha zor, kışın yine orta ama yazın insanlar hep gezmek, dolaşmak, dışarı çıkmak istiyor. Rezil oluyoruz." şeklinde sitemde bulundu.  

"Doğma büyüme İstanbulluyum, İstanbul'dan kaçtım"

Halil Ateş

İstanbul'da yaşanan yoğunluk nedeniyle Kocaeli'ye taşındığını aktaran Halil Ateş, "Metrobüsler ne kadar sık geçse bile çok kalabalık. 1 dakika değil 15-20 saniye arayla geçiyor ama full, tramvay deseniz yine aynı belediye otobüslerini hiç söylemeye bile gerek yok. Zaten sabahları yoğun ancak gece saat 11'den sonra yine yoğunluk var bazı semtlerde o saatlerde dışarda olmadığım için bilmiyorum. Doğma büyüme İstanbulluyum, İstanbul'dan kaçtım." dedi.

"Öncesine göre; sefer sayıları düşük, yoğunluk üst seviyede"

Ferhat Üslü

Vatandaşlardan Ferhat Üslü, "Toplu taşımada yoğunluk üst seviyede; bu durum normal İETT otobüslerinde de aynı şekilde şu an Yenikapı'ya gideceğim, nasıl gideceğimi düşünüyorum. Toplu taşımaya binemiyoruz. Öncesine göre; sefer sayıları düşük, yoğunluk üst seviyede. Bu durum sefer sayılarından kaynaklanıyor. Aynı zamanda trafikte söz konusu bu şekilde bir keşmekeşlik var. Yerel yönetimin bu işin üzerinde çalışması lazım, şu an görevde olan onlar. Çalışmaları gerekiyor." diye belirtti.

"Kim görevlendirilmişse onların üstüne vazifedir, bize lütufta bulunmuyorlar"

Hasan Tek

Ulaşımdaki olumsuzluklardan şikayetçi olan bir diğer vatandaş Hasan Tek ise, "Özellikle akşamları iş çıkışları eskiden yoğundu şimdi hangi saatte çıkarsanız durum aynı, daha beter. Sabah yoğunluğu olurdu, akşam iş çıkışı yoğunluğu olurdu ama şimdi baktığınızda hiçbir saatin önemi yok, her zaman aynı. Kim görevlendirilmişse onların üstüne vazifedir, bize lütufta bulunmuyorlar. Hangi belediye olursa olsun, daha ilgili daha takipte olması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir