BTD Başkanı Yılmaz: Yeni dönemde tüketicinin enflasyon karşısında korunması devletin sorumluluğundadır
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin ekonomik bakımdan yeterince korunmadığı hususunda şikâyetler aldığını belirterek, yeni dönemde tüketicilerin korunması hakkındaki kanunun yetkili kıldığı kurumlar tarafından çok sistemli bir şekilde yapılmasını gerektiğini belirtti.
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin ekonomi çıkarlarının korunması bağlamında yetkili kurumların piyasa denetimlerini daha sistemli bir şekilde yapmaları gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şunları söyledi:
"Maaş ve ücretlerdeki bir değişiklik söz konusu olursa market ve mağazalarda fırsat bilip fiyatlara yansıtabilirler"
"Maaş ve ücretlerdeki bir değişiklik söz konusu olursa eğer önümüzdeki dönemde genellikle bu süreçlerde market ve mağazalarda bunu fırsat bilip fiyatlara yansıtabilirler. Bu nedenle devletimizin yetkili kurumları piyasa denetimlerini yapmakla birlikte tüketicilerimizin büyük çoğunluktaki algı denetimlerin yeterince yapılmadığı ve tüketicilerin ekonomik bakımdan yeterince korunmadığı hususunda çok sık şikâyetler almaktayız. Bu süreçte fahiş fiyatlar konusunda tüketicilerimizi zaman zaman uyarıyoruz. Haksız fiyat değerlendirme kuruluna bu fahiş fiyatları şikâyet ederek piyasa denetimine katkı sunabilirler."
"Devletin piyasaları sıkı bir denetime tabi tutması gerekir"
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz
Yılmaz, "Piyasanın denetimini tüketicilerin korunması hakkındaki kanunun yetkili kıldığı kurumlar tarafından çok sistemli bir şekilde yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Tüketicilerin korunması hakkındaki kanunda tüketicinin ekonomi çıkarlarının korunması bağlamında yetkili kurumlar piyasa denetimlerini yapmaktadırlar. Aslında piyasa denetimi kadar devletin yürürlüğe koyduğu tüketici kanunu ve ilgili yönetmenliklerin de uygulamada karşılığının olup olmadığı konusunun devletin denetimine tabii tutuluyor." şeklinde konuştu.
"Denetim konusunda yetkili kurumlar görevlerini sistemli bir şekilde yürütmelidir"
İki temel sorundan bahseden Yılmaz, "Bunlar eğitim ve denetimdir. Denetim konusunda yetkili kurumların görevlerini ne kadar sistemli bir şekilde yaparlarsa, tüketicinin bundan yararlanması daha uygun olacağını düşünüyoruz. Devletin yetkili kurumları denetimi dışında fahiş fiyatlar konusunda tüketicilerimizin de haksız değerlendirme kuruluna başvurarak bu konuda haklarını koruyabileceğini dernek vasıtasıyla tüketicilerimizi bilgilendirme aşamasında sorumluluk alıyoruz." diye belirtti.
"Dolaylı vergiler çok ağır bir yük taşıyor"
Ülkemizde genellikle açlık-yoksulluk sınırı yaşayan tüketicilerin kredi kartı üzerinden yaşama tutunduğunu söyleyen Yılmaz, "Yeni dönemde tüketicinin enflasyon karşısında korunması devletin sorumluluğundadır. Enflasyonun aşağıya çekilmesi ve tüketicinin satın alma gücünün yükseltilmesi konusunda elbette talep vardır. Türkiye genelinde temel sorunun gelir dağılımında adaletsizlik olduğunu ve dolayısıyla buna bağlı olarak tüketiciler üzerinden dolaylı vergilerin çok ağır bir yük taşıyor. Bu nedenle dolaylı vergilerin oranlarını aşağıya çekilmesi ve bazı mal ve hizmetlerde kaldırılması konusunda sık sık bakanlık toplantılarında toplanan tüketici konseylerinde dile getiriyoruz. Taleplerimizi yetkili kurulara ve bakanlığa iletiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)