• DOLAR 34.652
  • EURO 36.467
  • ALTIN 2924.924
  • ...
BUSMED Başkanı Gezer: Sosyal medyada sürekli yöntem geliştiren dolandırıcılara karşı uyanık olunmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapılan istatistiklere göre; Dünyada sosyal medya kullanıcısı 5 milyara yaklaşırken Türkiye'de ise bu oran 70 milyona ulaştı. Sosyal medyanın aktif olarak kullanılması, beraberinde bazı kolaylıklar getirse de bu durumu kötüye kullanmak isteyenler de bu platformları dolandırıcılık için bir zemin haline getirmiş durumda.

Sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık olayları ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Bursa Sosyal Medya Derneği (BUSMED) Başkanı Murat Gezer, sosyal medya ve internet çok kullanan bir mecra olduğu için dolandırıcılık olayları ve yöntemleri artık bu mecralar üzerinden yapıldığını belirterek dikkatli olmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Sosyal medya suiistimale açık bir mecradır"

Murat Gezer

Günümüzde internet hackerleri, dolandırıcılar ve suçlular artık sosyal medya üzerinden çalışma faaliyetleri yürütüldüğünü belirten Gezer, "Sosyal medyayı herkes kullanıyor. Çocuğundan yaşlısına, çalışanından tüccarına hepimiz kullanıyoruz.  Herkesin kullandığı bu mecra suiistimale açık bir mecradır. Hepimiz bütün sosyal medya hesapları üzerinden aktif bir şekilde zaman geçiriyoruz. Dolandırıcıların farklı yöntemleri vardır. En genel yöntemi sosyal medya mecralarında oluşturulan sahte içerikli reklamlarla bizim ilgimizi çekiyorlar. Örneğin, 'CİMER üzerinden başvur şu kadar paranın iadesini alabilirsiniz. Cep telefonun abonesini iptal edebilirsiniz. Kredi kartınızın ücretini iade alabilirsiniz' gibi sahte içerikli reklamlar vardır. Bu reklamlara tıklayınca da insanları sahte web siteleri harici ve sosyal medya harici siteleri yönlendiriyorlar." dedi.

"CİMER ve devlet kurumlarının sayfalarına benzetilmiş sahte hesaplar var"

CİMER'e benzetilmiş ya da devlet kurumlarının sayfalarına ve bir bankanın sitesine benzetilmiş sahte siteler olduğunu söyleyen Gezer, "Kullanıcılar acemi olduğu için bu sitenin URL'sinin linkine adresine bakmamaktadır. Normalde resmi devlet sitesiyse bunun gov. tr olması gerekmektedir. Bunlar hepsi sahte içerikli sitelerdir. Yönlendikten sonra başvuru formu bölümü üzerinden başvuru bilgilerinizi doldurduğunuz gibi bölümlere yönlendiriyorlar. Kişiler de bunun farkında olmadıkları zaman 'bankadan para iadesi alacağım, bankanın bir promosyonu var. Bu promosyon kapsamında bana bu kadar hediye bonus verecek' tarzı reklam aldığında sahte sitelere yönlendiriyorlar. Bazı linklere tıklayaraktan telefon ve bilgisayarlarına çeşitli programlar yüklenmiş oluyor. Bu programlar yüklendikten sonra kendi kimlik bilgilerini çalabilmektedir. Bu şekilde dolandırıcı sizin telefonunuza yaptığınız işlemlerle şifre girişlerine ve bilgilerinize ulaşabilmektedir." diye belirtti.

"Siyasi görüşünüze göre dikkatinizi çeken aslında sahte içerikli reklamlar var"

Gezer, "Bazı uygunsuz sitelere erişim sağlayaraktan bazı dolandırıcılar sitenin tıklama trafiğine alarak ve sizin istemediğiniz uygulamaları yükleyerekten bu şekilde sizin üzerinizden para kazanmaktadırlar. Farklı farklı amaçlarla yapılanlar da vardır. Bazı örgütlerin kullandığı kendi reklamını yapmak için sahte içerikli ilginizi çekecek, siyasi görüşünüze göre dikkatinizi çeken aslında sahte içerikli reklamlar vardır. Örgüt ve siyasi oluşumlar kendi sitenize eriştiğiniz zaman kendi propagandasını ve sahte içerikli haberlerin paylaşımlarını size ulaştırarak manipüle ediyorlar." dedi.

"Sosyal medya çok kullanılan bir mecra olduğu için kontrol edebilmek çok kolay değildir"

Sosyal medya platformunun bir özelliği olduğunu belirten Gezer, "İçerik kontrolü yapamadığı için içerik oluşturanların ne amaçla bu paylaşımı yaptığı konusunda denetim olmadığı için dolandırıcılardan manipülatöre kadar geniş bir yelpazeden art niyetli kimseler bu mecrayı kullanabilmektedirler. Bazı yasal düzenlemeler var. Kendi kişisel verilerinizin şifre bilgilerinizin çalınmasını ve başkalarının kullanmasını istemiyorsak özellikle kişisel şifre bilgilerinizi, TC kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi daha özel verilerimizi mahiyetini bilmediğimiz site ve sayfalara vermeyeceğiz. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Ama sosyal medya ve internet, çok kullanılan bir mecra olduğu için tam anlamıyla kontrol edebilmek çok kolay değildir." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir