• DOLAR 32.207
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2510.767
  • ...
Depremde yıkılan 2 bin yıllık sütun yerine yerleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kommagene Kralı I. Antiochos'un oğlu Kral II. Mithridates'in kız kardeşi Laodike ait 2 bin 43 yıllık tokalaşma kabartması 6 Şubat depreminde yıkılmıştı.

Yerine yerleştirilen sütun hakkında bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "6 Şubat 2023'te meydana gelen depremin etkisiyle Karakuş Tümülüsü'nün Kuzeybatı cephesinde bulunan II. Mithridates'in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma sahnesi yıkıldı. 6 Mayıs itibariyle başlanan restorasyon çalışmaları sonucunda sütun tekrar ayağı kaldırılarak vatandaşların ziyaretine açıldı. Ayrıca daha önce bir Likya şiiri bulunmaktadır. Bugün 2 bin 43 yıl önce yapılan bir sütunun tekrar restorasyon çalışmasını yaparak eski taş ustalarının izlerine elimiz değdi. Belki de binlerce yıl daha ayakta kalacak olan sütun, gelecek nesillere tekrar hitap ederek ziyaretçilerin memnuniyetine sunulmuş olacak." dedi.

"Eksik parçayı yöredeki taşlardan getirdik"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Pof. Dr. Yaşar Selcuk Şener, "Depremde yıkılan sütun için bir girişim başlatıldı. Yıkılan sütunun gönüllü olarak kaldırılması üzerine çalışmaya başladık. Önce tespit çalışmaları yapmaya başladık. Bunun üzerine yapılacakları organize edip malzemeleri ayarlamaya çalıştık. Sütunların yerine yerleştirilmesi için sırayla dizdik. Kırılan parçaları tamamlanması için restorasyonlarını yapıp yerine yerleştirmeye başladık. Özellikle sütunun yıkılmasına neden olan eksik bir parça vardı. Eksik parçayı yöredeki taşlardan getirerek işleyip kaidenin eksik olan kısmına yelleştirdik. Sonra kaideyi sağlamlaştırdık. Sütunlarda ve kabartmalarda kırılan parçaların onarımına başladık. Sütun ayağı kaldırıldı ama tamamlama çalışmaları devam ediyor. Bir iki gün içerisinde bunlar da tamamlanınca çalışmamız tamamlanmış olacak." ifadelerini kullandı.

Tümülüsü ziyaret için gelen Eser adlı vatandaş, "Arkadaşlarımızla beraber tarihimizde önemli bir yere sahip olan Adıyaman'a geldik. Ülkemizin derinden etkilendiği depremden dolayı tarihi eserlerimiz de etkilenmiş. Tarihi tümülüsü gezdik, restorasyon süreci bugün tamamlanmış. Tekrardan buraları gezip ziyaretlerimize devam edeceğiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir