• DOLAR 32.219
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2506.176
  • ...
''Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitti!''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Canova'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

CHP SONUÇLARA NE DİYOR?

Şu an kapsamlı bir değerlendirme henüz yapılmadı. Belki bugün öğleden sonra CHP lideri kurmayları ile değerlendirmede bulunacak. Resmi olarak MYK toplanmadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kesin sonuç bekleniyor. CHP’de genel eğilim ikinci tura kaldığı yönünde. Kılıçdaroğlu bir karar verebilir mi? Şu an için bu yönde bir beklenti yok YSK’nın yapacağı açıklama bekleniyor.

Genel olarak moraller bozuk. Milletvekili genel seçimi için böyle bir sonuç beklemediklerini ifade ediyorlar. Kaynaklar, 'Sahadan aldığımız veriler böyle değildi, sürpriz oldu' ifadesini kullanıyorlar. PKK-Kandil söyleminin etkili olduğu görüşü hakim. Bazı kurmaylar öz eleştiri yapıyor. 'Kandil söylemine karşı iletişimi eksik yaptık' söylemini yapıyor. Sahada yapılan sohbetlerde hükümetten şikayetlerin gittiği ama her seferinde ama ile konunun sonuçlandığı, PKK-Kandil söyleminin vatandaş tarafından da dile getirildiği CHP tarafından farkında bir durummuş. CHP’yi sıkıntılı bir dönemin beklediği konusunda herkes hemfikir.

İYİ PARTİLİ DERVİŞOĞLU'NDAN İLK YORUM

İYİ Parti ayağı da önemli. İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu ile konuşma imkanım oldu, İzmir’de milletvekili adayıydı, seçilmiş gözüküyor. 'Nasıl değerlendiriyorsunuz bu tabloyu?' diye sordum. 'Millet bir karar verdi, bunu herkesin doğru okuması lazım' dedi. 'Cumhur ittifakı açısından değişim talebi yüzde 50’dne fazla, sistemle ilgili yol gösterici uyarılar var. Cumhurbaşkanının bunu doğru okuması gerekir. Parlamentoda Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etti. Bu kazanımı elde ederken verilen mesajlar iyi anlaşılmalı. Vatandaş Erdoğan'a oy vermek için haklı gerekçeler buldu' dedi.

İYİ PARTİ BUNDAN SONRA NE YAPAR?

Bundan sonra İYİ Parti nasıl hareket eder? Millet İttifakı içerisinde yer almaya devam edecek mi? Parti içinde sorunlar yaşanır mı? Bugün için bunları net olarak konuşmak çok erken ama Müsavat Dervişoğlu, 'Öncelikle 2. tur ihtimali var, onu bir görelim. O bitsin, sonra konuşulur. O tabloya bakılır, tablo doğrultusunda yeni kararlar verilir' dedi.

İYİ PARTİ - MHP BİRLEŞİR Mİ?

Bu soruma esprili bir yanıt verdi. 'Çok uzun vadeli bir çek' dedi. Kısa ve orta vadede böyle bir ihtimal yok gibi görünüyor. İç değerlendirmelerde öz eleştiriler var. Partilerde birtakım hesaplaşmalar göreceğiz.

CUMHUR İTTİFAKI SONUÇLARA NE DİYOR?

Büyük bir rahatlama var. Erdoğan'ın 49,5 bandında olması hem AK Parti'de hem MHP'de kaybetmiş sayılmaz olarak görülüyor. Bu tablo değişebilir beklentisi AK Parti'de var ve henüz 'İkinci tura kalındı' denmiyor. Bir parti kaynağı 'İkinci tura kalınırsa Türkiye'yi yormamak, daha vahim yenilgi almamak için Kılıçdaroğlu'nun yapacağı şey çekilmek olur' dedi.

'İkinci tur olursa hiç kampanya yapmasa bile 55-56 alır' beklentisi var. 1 Kasım-7 Haziran seçimlerine benzetiliyor. Orada bir koalisyon çıkmıştı. Aradan geçen süreçte yaşananlar sonrası seçmen istikrardan yana oyunu kullanmış, AK Parti’nin yeniden tek parti olarak iktidara gelmesini sağlamıştı. 'İkinci turda Erdoğan'a daha fazla eğilim gösterir' diye beklenti var AK Parti’de.

"ERDOĞAN ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA İKİNCİ TURDA KAZANIR"

'Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ne olur?' diye MHP'de nabız tuttum. Konuştuğum kurmay, 'Erdoğan elini kolunu sallaya sallaya ikinci turda kazanır. Hiç kampanya yapmasa bile yüzde 53 oy oranına ulaşır' değerlendirmesinde bulundu. Birinci tur için de 'Başarısızlık değil' dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NUN SİYASİ HAYATI BİTTİ"

Burada esas kaybedenin Kılıçdaçdaroğlu olduğunu söyledi. Yaptığım görüşmelerde 'Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitti' ifadeleri de çok net kullanılıyor.

"İYİ PARTİ BU SONUÇLARLA DAĞILMA SÜRECİNE GİRER"

Hatta bir MHP kurmayı muhalefette ayrılma sürecinin başlayacağı yönünde tespitte bulundu. 'İYİ Parti'de kademeli dağılma süreci göreceğiz' ifadesini kullandı.

YENİ İTTİFAKLAR DOĞABİLİR Mİ?

'İYİ Parti dağılacak diyorsunuz, Cumhur İttifakı'na dönebilir mi?' diye sorgulamalarda da bulundum. MHP'li kurmay İYİ Parti'ye ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim Cumhur İttifakı açısından' ifadesini kullandı.' Meral Akşener evine döner ve kalanlar da bölünür. O kapsamda birileri başka taraflara kayabilir' şeklinde bir ifade kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir