Tarihte bugün: 11 Mayıs!
11 Mayıs’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
330: Konstantinopolis şimdiki adıyla İstanbul Roma İmparatorluğu’nun resmi başkenti oldu.
1304: Sonradan Müslüman olduğunu ilan etmesine ve adını Mahmud olarak değiştirmesine rağmen Müslüman beldelere birçok akın düzenleyen ve Müslümanlara karşı Haçlılarla ittifak eden Moğol hükümdarı Mahmud Gazan öldü.
1811: "Siyam ikizleri" diye anılacak olan Bunker kardeşler doğdu. Karınlarından yapışık olan ikizler, yüz binde bir görülen bu doğumun isim babası oldular. 63 yaşında öldüler ve 18 çocukları oldu.
1946: İsmet İnönü'nün CHP Tüzüğü'nde yer alan Milli Şef ve Değişmez Genel Başkan unvanları kaldırıldı.
1961: Yassıada'da darbeci cunta yönetimi, önceki cumhurbaşkanı da dâhil olmak üzere, eski hükümet üyelerini hukuk dışı yöntemlerle yargılamaya başladı. Yargılamalar sonunda, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi.
1984: 12 Eylül darbesinin ardından halk büyük bir sefalete sürüklendi. Çay stoklarının tükendiği açıklandı. İstanbul'da bazı kahvehanelerde çay satışları durdu. Bunun yanı sıra diğer temel ihtiyaç maddelerinde de durum farksızdı. Uzayıp giden kuyruklar ve bir türlü karşılanmayan ihtiyaçlar karşısında halk aynı zamanda sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarıyla baskı altında tutuluyordu.
1996: Tansu Çiller’in başbakanlıktan ayrılmadan kısa bir süre önce örtülü ödenekten 500 milyar lira çektiği iddiaları üzerine, bunu kanıtlayan gizli bir belge basına sızdırıldı. Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, başbakanlıktan ayrılırken örtülü ödenekten 500 milyar lira çektiğini kabul etti.
1998: Türkiye Büyük Millet Meclisi lojmanlarında oturan 541 milletvekilinden 321’inin, 2 milyon 580 bin lira olan ve çöp vergisi olarak bilinen Çevre Temizlik Vergisi'ni ödemediği belirlendi.
2000: Hint nüfus sayımında Hindistan nüfusu 1 milyar olarak açıklandı.
2003: Saadet Partisi Birinci Olağan Kongresi’nde Genel Başkanlığa, uzun bir aradan sonra yeniden Necmettin Erbakan seçildi.
2005: ABD’nin, dünyanın çeşitli yerlerinden ve özellikle de Afganistan’dan getirttiği Müslüman esirlerin tutulduğu Guantanamo üssünde, sorgu memurlarının Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmeleri üzerine Afganistan'da başlayan ve Pakistan'da devam eden gösterilerde 15 kişi hayatını kaybetti.
2012: Genel merkezi Diyarbakır’da bulunan, milyonların katıldığı kutlu doğum etkinliklerinin mimarı Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) resmen kapatıldı.
11 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır’da kurulan Mustazaf Der kısa süre de ismini duyurdu. Türkiye genelinde onlarca şubesi bulunan dernek dev kutlu doğum etkinlikleri ve yaptığı hizmetlerle halkın büyük teveccühünü kazandı.
Mustazaf Der’in yargı kararıyla kapatılması Türkiye genelinde yüzlerce sivil toplum kuruluşu tarafından günlerce protesto edildi. Bazı siyasi partiler ve sendikalar da karara tepki gösterdi. Hukuksuz karar yurt dışında Avrupa’da faaliyet yürüten onlarca STK tarafından da tel’in edildi.
2013: Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde arka arkaya iki patlama oldu. Patlamada 52 kişi hayatını kaybederken, 150'nin üzerinde kişi de yaralandı.