• DOLAR 34.516
  • EURO 36.215
  • ALTIN 2980.885
  • ...
Tarihte bugün: 10 Mayıs!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1799: Cezzar Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Akka'da Napolyon Bonapart'ın komutasındaki Fransız ordusunu yenilgiye uğrattı.

1868: Bugünkü adı Danıştay olan Şura-yı Devlet kuruldu.

1919: İtilaf Devletleri temsilcileri Paris'te, Yunanların, “İzmir'i işgal etme hakkı” yönünde karar aldı.

1941: 550 Alman uçağı Londra'yı bombaladı, yaklaşık 1.400 sivil öldü.

1962: 22 Şubat 1962’de Harp Okulu komutanı Talat Aydemir ve emrindeki genç subaylar ile öğrencilerin başlattığı isyan çerçevesinde işlenen fiil ve hareketler için ceza kovuşturması yapılmaması hakkındaki kanun kabul edildi. Bu kanunla Talat Aydemir ve arkadaşları affedildi. Ancak Talat Aydemir 1 yıl sonra bir darbe girişiminde daha bulundu. Bu girişim de sonuçsuz kaldı ve Talat Aydemir 5 Temmuz 1964’te idam edildi.

1971: Sıkıyönetim yasasında değişiklik yapıldı. Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı.

1978: İstanbul, Beyoğlu'ndaki tarihi Çiçek Pasajı çöktü. Enkaz altında kalan 12 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

1988: Medeni Kanun'da yapılan değişiklik ile boşanmalar kolaylaştırıldı. Böylelikle kâğıt üzerindeki amacı, aileyi ve genel ahlâkı korumak olan Medeni Kanun, ailenin dağılmasında, kolaylaştırıcı bir adım atmış oluyordu.

1993: Tayland'da "Kader Oyuncak Fabrikası’nda çıkan bir yangın, çoğu çocuk denecek yaşta genç kadınlardan oluşan 188 işçinin ölümüne yol açtı.

2001: Yargıtay, Sivas'ta 37 kişinin yanarak öldüğü Madımak Oteli Davası’nda 31 kişinin idam cezasını onadı. 2 kişi hakkındaki karar bozuldu. Bu olayla ilgili yakalanan tüm sanıklar ve aileleri, yangınla hiçbir ilgilerinin olmadığını ve bu olayda birileri tarafından kurban seçildiklerini açıkladılar.

2002: Beytüllahim’deki Milad Kilisesi’ni ele geçirerek Filistin meselesine dikkat çekmek isteyen silahlı Filistinli direnişçilerin 39 günlük direnişi; 13 direnişçinin Avrupa’ya gönderilmesi, 26’sının ise serbest bırakılarak Gazze Şeridi’ne gönderilmesi ile son buldu.

2012:  Gaziantep'te tam anlamıyla bir hukuk skandalı yaşandı. Bir ‘anne’ye, başörtülü okumak isteyen kızının hakkını savunduğu için açılan davada 2 yıl 10 ay hapis kararı çıktı. Gaziantep’teki bu hukuk garabeti, duyarlı STK’lar tarafından aylarca protesto edildi.

2013: Ceza Muhakemesi Kanunu 102’nci Madde’nin yürürlüğe girmesinden sonra yapılan tahliyelerin ardından, medyanın baskısıyla Türkiye genelinde İslami STK ve medyaya yönelik birçok baskın düzenlendi. Yapılan bu baskınlarda birçok dernek başkanı, dernek yöneticisi ve yazar gözaltına alındı.

2014: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun sözlerine sert tepki gösterdi. Feyzioğlu’na “edepsizlik yapıyorsun” diyen başbakan Erdoğan, salonu terk etti.

2015: Kenan evren öldü. 12 Eylül 1980’de gerçekleştirdiği darbe ile yüzlerce gencin asılmasına, binlerce insanın sağ-sol çatışmasında hayatını kaybetmesine neden olan 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde, 98 yaşında öldü. Kenan Evren öldü ama onun icadı olan 82 Anayasası ve anayasa kaynaklı yaşanan zulümler hala devam ediyor.

2016: Bangladeş’te Cemaat-i İslami’nin lideri Motiurrahman (Mutiu’rrahman) Nizami, laik Hasina Hükümeti tarafından idam edildi.

Cemaat-i İslami lideri Mevlana Nizami’nin son sözleri ise şöyle oldu:

“Ben kimseden af dilemem. Hayatın ve ölümün sahibi tek olan Allah’tır.

Tüm hayatım boyunca şehid olmak için dua ettim.

Eğer Allah, beni şehid olarak kabul ederse, bu benim için en büyük kazançtır.

İnşallah cennette görüşürüz!...”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir