• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
İHVAN: Hiç kimsenin yol haritasına ihtiyacımız yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Özcan / Doğruhaber

Cuntacı ordunun müdahalesiyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin serbest bırakılması için gösteriler hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz hafta cuntacı ordu ve Baltacı diye tabir edilen teröristlerin saldırıları sonrası Mısır sokaklarında 225 kişi şehid edilmiş 6 bin kişi de yaralanmıştı.

Rabia’tul Adeviyye ve Nahda meydanlarını dolduran milyonlarca İhvan taraftarı halk, Mursi’nin görevine dönünceye dek ölümleri pahasına meydanları terk etmeyeceklerini haykırıyor. Bu durum, darbecilerin ve aynı zihniyeti taşıyan kesimin endişelerini giderek arttırıyor. Diğer yandan katliam yapılmasını sindiremeyen ve kurşun sıkmak istemeyen ordu içinde yüksek rütbelilerin de aralarında olduğu 2 bin kadar askerin firar ettiği belirtiliyor. Bu arada cuntacı yönetimin İçişleri Bakanlığı, bir hafta önce ordunun Mısır sokaklarında insanları katlettiğini unuturcasına, Adeviyye ve Nahda meydanlarında terör eylemlerinin gerçekleştirildiğini ve bu nedenle meydanları boşaltma kararı aldığını açıkladı.

Mısırdaki son gelişmelerle ilgili görüştüğümüz Müslüman Kardeşler Hareketi’nin siyasi ayağı Hürriyet ve Adalet Partisi teşkilattan sorumlu başkanı Cemal Hassan ve İhvan liderlerinden Eşref Abdülgaffar, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Darbecilerin ülkede duruma hâkim olamadıklarını görünce Avrupa’dan yardım istemek zorunda kaldıklarını belirten İhvan yetkilisi Cemal Hassan, Avrupa Birliği Dış İlişkilerden sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un Mısır’a yaptığı ziyaretin bu kapsamda gerçekleştiğine dikkat çekti. Hiç kimsenin yol haritasına ihtiyaç duymadıklarını ifade eden Hassan, “Duruşumuz net ve sabit, pazarlık yok! diye konuştu. Mısır’daki tüm gelişmeleri değerlendiren Hassan, Türkiyeli Müslümanları da selamlayarak, “Desteğiniz bize güç veriyor. Umutlarımız tam, morallerimiz çok yüksek” diye konuştu.

DARBECİLER ZOR DURUMDA

Avrupa Birliği Dış İlişkilerden sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un Mısır temaslarını değerlendiren Cemal Hassan, Ashton’un Mısır’a darbecilerin özel talebiyle geldiğini dile getirdi. Hassan, “Darbeciler duruma hakim olamadıklarını görünce Avrupa’dan yardım istemek zorunda kalmışlardır. Ashton’un gelme sebebi de budur. Biz bunu biliyoruz. Biz de tüm bu olanlara karşın ne yapacağımızı biliyoruz. Ashton, sürekli dikkatleri darbenin yapıldığı 30 Haziran sonrasına çekmek istiyor. Oysa biz oralı değiliz. Biz tamamen 30 Haziran öncesine odaklanmışız. Ondan sonra ne olmuş ne bitmiş kimin yol haritası neymiş, cumhurbaşkanı mı atanmış, başbakan mı, bakan mı atanmış bizi hiç ilgilendirmiyor. Duruşumuz net ve sabit olduğu için bunun üzerinde bir pazarlık söz konusu değildir.” diye konuştu.

ÖLDÜREREK HALKI CAYDIRAMAYACAKLARINI ANLADILAR

Rabia’tul Adeviyye Meydanı’ndaki toplanmalar ve sonrasındaki yürüyüş eylemlerinde ordu birlikleri halka ateş açmış ve 225 kişi şehid edilmişti. Ancak geçtiğimiz Salı günkü son yürüyüşte ne baltacılar, ne ordu birliklerinden herhangi bir saldırının gerçekleşmemesi askerin geri adımı olarak yorumlanabilir mi? diye sorduğumuz İhvan liderlerinden Hassan, “Bu durum, kesinlikle darbecilerin geri adım attığının bir alametidir. Artık polis ve baltacılar ileride başlarına ne geleceğini bildikleri için ateş etmekten korkmaya başladılar. Çünkü onlar da artık ülkeyi bu şekilde kontrol edemeyeceklerini anlamaya başladılar. Örneğin göstericiler, hava kuvvetleri istihbarat binası önüne geldiklerinde, asker göstericilere yaklaşmamaları şeklinde ricada bulundu. Oysa daha önce en ufak bir tepkide hemen ateş ediyorlardı. Ancak şimdi halkı öldürmenin çare olmadığını ve halkı bu yolla caydıramayacaklarını anladılar.” diye cevap verdi.

YAKINDA ORDU İÇİNDENDEN DE TEPKİLER ÇIKACAK
Darbeci general ve zihniyetine karşı ordu içinde de bir başkaldırının söz konusu olduğuna dikkat çeken Cemal Hassan, “Ordu içinde zaten görüş ayrılıkları olduğunu biliyoruz. Ordu içinde yakında büyük tepkilerin açığa çıkacağını bekliyoruz.” diyerek cuntacıların içinde bulunduğu çaresizlik durumunu özetledi.

BATININ İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ HEP GÖRDÜK

Ülkede gerçekleştirilen darbeye halen darbe diyemeyen başta Amerika olmak üzere Batılı ülkelerin tutumuna da değinen Hassan, “Biz, Batı’nın Müslümanlara karşı ikiyüzlülüklerini biliyoruz ve bunu hep görüyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’DEN, DİYARBAKIR’DAN BİZE VERİLEN DESTEKTEN HABERDARIZ
Türkiye kamuoyunun Mısır’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini, birçok ilde protesto gösterilerinin yapıldığını hatırlatmamız üzerine Hassan, “Biz Türkiye Müslüman halkının bize desteğinden haberdarız. Ve bu, bize büyük bir güç veriyor. Diyarbakır’da yapılan darbe karşıtı protesto gösterilerini biliyoruz, takip ediyoruz. Bu bize büyük moral oluyor. Bu tür etkinliklerle bizimle dayanışma sergileyen tüm sivil toplum kuruluşu üye ve gönüllülerini selamlıyoruz.” diye konuştu.

UMUTLARIMIZ TAM, MORALLERİMİZ ÇOK YÜKSEK
Mısır’da ordunun yaptığı katliama rağmen gelinen nokta itibariyle sonuçtan umutlu olduklarını dile getiren Hassan son olarak şöyle konuştu: “Umutlarımız tam, morallerimiz çok yüksektir. Darbecilerde ise tam bir şok ve büyük bir hayal kırıklığı mevcuttur. O kadar ki aralarındaki tartışmalar gizli kapaklı kalamayacak bir seviyeye ulaşmış durumda. Kamera ve mikrofonun açık olduğunu unuttukları anlarda yaptıkları tartışmalara şahid oluyoruz. Çok hırçın ve çaresizler. Bu nedenle Türkiyeli Müslüman kardeşlerimize şunu ifade ediyoruz ki umutlarını korusunlar. Zaman bizim lehimize işliyor. Çünkü basın artık kamuoyunu etkileme gücüne sahip değil. Mısır halkı büyük bir komployla karşı karşıya olduğunu anladı. İhvan’ı sevmeyen kesimler bile İhvan’a sempati duymaya ve hatta katılım göstermeye başladı. Katılım gösterenlerden biri de benim komşumdur. Katliamlara, tutuklamalar ve baskılara rağmen gösterilerin artarak ve kararlı bir şekilde devam etmesi bunun delilidir. Artık firavunun sihri bozuldu ve sahibinin aleyhine döndü.”
Öldürseler de vazgeçmeyeceğiz…
Son gelişmeler üzerine Mısır’dan görüştüğümüz bir diğer isim ise Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı İhvan liderlerinden Eşref Abdülgaffar. İhvan lideri Abdülgaffar, ordunun yaptığı katliamların kendilerini caydıramayacağını belirterek büyük bir umutla yollarına devam edeceklerini söyledi. Dünyaya da mesaj veren İhvan lideri, tüm özgür dünyanın bu katliama karşı tepki göstermesini beklediklerini dile getirdi.

İHVAN ÜLKENİN HERYERİNDE MEYDANLARDA
Darbecilerin halkı İhvan’a karşı sokağa dökme çağrısı sonrası istediklerini elde edemediğine dikkat çeken İhvan liderlerinden Eşref Abdülgaffar, “Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyenler onlarca noktada meydanlara inerken darbeciler sadece Tahrir ve el-İttihadiye’de toplanabildiler.” diye konuştu.

ŞİDDETE BULAŞMADAN EYLEMLERİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Cuntacı ordunun saldırı, katliam ve tüm tahriklerine karşı şiddete bulaşmayacaklarını ifade eden Abdülgaffar, “İhvan olarak yöntemimizde hiçbir değişiklik olmayacak ve hiçbir şekilde şiddete bulaşmadan eylemlerimizi devam ettireceğiz.” dedi.

HALK KATLİAMA RAĞMEN MEYDANLARI TERK ETMİYOR

Yapılan katliamlara rağmen Mısır halkının meydanları terk etmediğini aksine daha bir doldurduğunu vurgulayan Abdülgaffar, “Bu katliamların Mısır halkını caydıracağına inanmıyoruz. Nitekim şu anda göstericilerin halen sokakta olması bunun delilidir. Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte halkın daha büyük bir kalabalıkla meydanlara ineceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİZ UMUTLUYUZ VE YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”
“Biz umutluyuz ve yolumuza devam ediyoruz” diyen Abdülgaffar, cuntacı ordunun saldırı ve katliamlarına rağmen kararlarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRI!
Başta Türkiye olmak üzere uluslararası kamuoyuna ve tüm dünyaya seslenen Abdülgaffar, “Bütün özgür dünyanın bu katliama karşı tepki göstermesini bekliyoruz.” diye çağrıda bulundu.
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir