• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Sanal dolandırıcılıkta yeni yöntemlere dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Emniyet Müdürlüğü siber suçlarla ilgili olarak yürüttüğü çalışmalarında vatandaşların internet üzerinden birtakım mağduriyetler yaşadıklarının tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, bu tür mağduriyetlerin farkında olunması adına sanal ortamda yapılan dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili olarak vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

Emniyet açıklamasında "Son zamanlarda siber suçlarla ilgili ülkemizde de meydana gelmeye başlayan yeni bir yöntemin vatandaşlarımız, şirketler ve özelikle kurumların ödeme işlemlerini yürüten uzmanlar tarafından bilinmesi mağduriyetlerin önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Özellikle şirketleri hedef alan dolandırıcılık yöntemi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir." denildi.

Dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi verilen açıklama şu ifadelere yer verildi: "Banka Hesap Detaylarının Değiştirilmesi, Güncellenmesi" adı verilen bu dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcılar çeşitli yöntemlerle iki şirket arasındaki yazışmaları takip ederek şirketlerin bilgilerini temin etmektedirler. Bu yöntemin çoğu zaman, ticari işlem yapan iki şirketten birinin e posta hesaplarına ait şifrelerin ele geçirilmesi sonrası şifrelerin değiştirilmeyip, zaman zaman hesaba girip yazışmaların takip edilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler arası yazışmalardan para transferi işlemlerinin ne zaman yapılacağını öğrenen dolandırıcılar, ödeme yapacak şirkete hitaben, alıcı şirketin banka hesap numaralarının değiştiğinden bahseden ve yeni banka hesap numaralarını içeren e-posta iletisi göndermektedirler. Alıcı şirketin hesap numarasının değiştiğini zanneden gönderici ödeme miktarını dolandırıcılara göndererek mağdur olmaktadırlar."

Vatandaşlarımızın/şirketlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına:
Kendilerine gönderilen banka/alıcı firma hesap numarasının değiştirildiğini belirten epostalara karşı şüpheci davranmaları (ileti Türkçe ya da İngilizce olabilir),
İletiyi gönderen e-posta adresinin doğru olduğundan emin olmaları (Dolandırıcıların şirket e-posta adreslerinde basit değişiklikler yaparak benzer sahte adreslerden e-posta iletilerini gönderdikleri bilinmektedir),
Ödeme yapılmadan önce her ihtimale karşı Ödeme yapacakları banka hesap numaralarını farklı yollarla (telefon, yüz yüze temas, bankadan kontrol vb.) teyit etmeleri, önem arz etmektedir."(Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir