• DOLAR 32.256
  • EURO 34.692
  • ALTIN 2394.253
  • ...
Hindistan ile Çin arasında sınır "gerginliği"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konuya dair Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Rajnath Singh, Çinli mevkidaşı Li Shangfu ile "Hindistan-Çin sınır bölgelerindeki gelişmeler ve ikili ilişkiler" konularını ele aldı.

Singh, Çinli mevkidaşına, "Hindistan ile Çin arasındaki ilişkilerin ilerlemesinin sınırlarda barış ve huzurun hakim olmasına dayandığını" belirterek, tüm sınır sorunlarının mevcut anlaşmalar ve taahhütler kapsamında çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Singh, sınır ihlallerinin ikili ilişkileri "temelinden aşındırdığını" ifade etti.

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. 

Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü belirtmişti. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir