• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Elazığ`da tarlalarda süne ve kımıl incelemesi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Süne ve kımıl istilasını tespit etmek amacıyla Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kovancılar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kovancılar Ziraat Odası Ekipleri ve çiftçilerle birlikte Kovancılar Ovasında incelemelerde bulundular. Ekinleri inceleyen Ziraat Mühendisi ekipleri, Süne böceklerinin zararları hakkında çiftçileri bilgilendirdi.

Ziraat Mühendisi Erkan Erdem, süne böceklerinin ilk aşaması olarak, 4-5 kişilik ekipler oluşturarak incelemelerde bulunduklarını, 30-40 sayım yaptıklarını, eğer süne yoğunluğu ekonomik zararın üzerinde ise buraları kırmızı alan olarak işaretlediklerini daha sonraki aşamada durumu gözlediklerini sekizinci aşama gelmiş ve süne böcekleri artmışsa kimyasal ilaçlama yaptıklarını belirtti.

Ziraat Mühendisi Nevzat Doğan, süne böceğinin ergin olanları dağdan indiklerinde arpa ve buğdaya girdiklerini, bu mevsimde çiftleşmeye başladıklarını , mayıs ayında yavruladıklarını ve bu yavrulamanın başak dönemine geldiğini ve sünenin esas zararı o mevsimde yaptığını ekinlere büyük zararlar verdiğini belirtti.

Yetkililer, Kovancılar Ovasında süne böceğinin metrekarede yüzde 0,1-0,2 olduğunu belirterek bunun şu an için tehlike arzetmediğini fakat daha sonra ki aşamaları gözlemleyeceklerini belirttiler. Süne ile mücadelede nasıl ve ne şartlarda ilaçlama yapılacağı konusunda çiftçiler bilgilendirildi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir