• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Fas`ta Halk Sosyal Adalet İçin Sokakta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fas`ın bazı kentlerinde 20 Şubat Hareketinin başını çektiği muhalif grupların çağrısıyla gösteriler düzenlendi. Sokaklara çıkan binlerce Faslı, geniş çaplı politik reformlar ve sosyal adalet istedi.

Kasablanca`nın Sidi Othmane banliyösünde toplanan binlerce kişi, "demokratik bir anayasa" ve "gerçek bir sosyal adalet" taleplerini ifade eden sloganlar attılar.

Eylemlere en yüksek katılımın olduğu şehir kuzeydeki Tanca oldu. Tanca`da 12 bin kişinin toplandığı belirtildi.

BİNLER NEDEN SOKAKTA?

Fas Kralı 6. Muhammed, Arap Baharı`ndan etkilenerek yapılan eylemler karşısında, demokratik bir parlamentonun bulunduğu anayasal monarşi kurma ve sahip olduğu geniş siyasi ve dini yetkilerinden vazgeçme vaadinde bulunmuştu.

Bu çerçevede 2 Temmuz`da yeni anayasa için yapılan referandumda yüzde 98 "evet" oyu çıkmıştı.

Demokratik bir anayasa yapılmasını ve anayasal monarşinin kurulmasını savunan 20 Şubat Hareketi, kamuoyuna açıklanan reformların halkın politik değişim talebine kesinlikle yanıt vermediğini belirtmiş, çeşitli İslami ve sol gruplarla birlikte referandumu boykot etmişti.

Anayasa değişikliğinde güçler ayrılığı ilkesinin iyi yapılmadığını belirten muhalifler, taslağın demokratik yollarla seçilmiş bir komite tarafından hazırlanmamasına tepki gösteriyor.

etha

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir