Şafii mezhebinde fitrede önceliğin buğday olması nedeniyle Siirt'te buğdaya rağbet arttı
Ramazan ayının bitimine sayılı günler kala Siirt halkını fitre heyecanı sardı. Siirt'in Tillo caddesinde neredeyse her kaldırım başında fitre için buğday satılıyor.
Siirt halkı fitrelerini vermek için önceliği buğdayda görüyor. Bu durumdan en çok memnun olanlar ise her yıl yıl Ramazan ayının gelmesini bekleyen ve fitre için ayırmış oldukları buğdayı satmak isteyen çiftçiler oluyor.
Sadaka-i fıtır, Allah Resulü zamanında piyasada sürekli bulunan buğday, arpa, kuru hurma ve kuru üzüm gibi temel gıda ürünleri üzerinden hesaplatılarak, kişi başına buğdaydan yarım sa'; arpa, kuru hurma veya kuru üzümden ise bir sa' yaklaşık 3 kilogram olarak tespit edilmiştir.
"Ramazana son 15 gün kala buğdaya büyük bir talep oluyor, bu da bizi çok sevindiriyor"
Nihat Can
Siirt'in merkez köylerinden birinde çiftçilik ile uğraştığını ifade eden Nihat Can, "Ramazan ayının 15'inden itibaren buğdayı Tillo Cadde'sinde kurduğumuz tezgâhlarda satışa sunuyoruz. Fitre için buğday almak isteyen gelip satın alıyorlar. Ramazana son 15 gün kala buğdaya büyük bir talep oluyor, buda bizi çok sevindiriyor. Emeğimiz karşılığını alıyoruz. Buğdayın fiyatı kalitesine göre değişiyor. Buğday 10-11 liradan alıcısını buluyor. Siirt'te nüfus kalabalık olduğu için satışımız fazla oluyor. Kişi başına normalde 2 kilo 700 gram alınıyor ama çoğu müşteri 3kilo alıyor." şeklinde konuştu
"Allah'a şükür bereketli bir yıl oldu bu yıl da mahsul çok iyiyi şimdiden müjdesini verelim"
Adnan Pektaş
Siirt'in Kurtlan ilçesine bağlı Kayabağlar beldesinde çiftçilik yaptığını ifade eden Adnan Pektaş, "Fitre için bu gün Siirt'e buğday getirdim. Sert buğdayın kilosu 10 lira, yumuşak buğdayın ise 9 lira, Allah'a şükürler olsun ki bereketli bir yıl oldu. Bu yıl da mahsul çok iyi olacak, bunun da şimdiden müjdesini verelim, buğdaya oldukça talep var. Kişi başı 2,5-3 kilo alıyor. Nüfusu kalabalık olanlar 50 kiloya yakın alıyor. Satışlarımız çok iyi." şeklinde memnuniyetini ifade etti.
"Fıtır Sadakası Peygamber Efendimiz döneminde buğday ve hurma olarak veriliyordu"
Abdürrahim Baskın
Ramazan ayının hicretin 2'nci senesinde farz olduğunu ve Fıtır Sadakasının da o yıl vacip olduğunu belirten medrese âlimi Abdürrahim Baskın, "Fıtır Sadakası Peygamber Efendimiz döneminde buğday hurma, arpa, kuru üzüm olarak veriliyordu. Bu fıkıh kitaplarımızda geçiyor. O dönemde Arap yarım adasında genellikle hurma olduğu niçin hurma ve buğday veriliyordu. Buğday çok değerliydi. Çünkü Mekke ve Medine'de buğday çok azdı, develerle dışardan getiriliyordu." bilgisini paylaştı.
"Şafii mezhebinde Fıtır sadakası 2 kilo 66 gram buğday verilmesi gerekiyor"
İslam fıkhında insanların en fazla tükettiği ne ise Fıtır sadakasının ondan verilmesi gerektiğini ifade eden Baskın, "En fazla hurma tüketildiği için hurma veriliyordu, bazıları da gıda olarak da veriyordu ve bu şeklide asrımıza kadar geldi. Siirt'te halk genel olarak Şafii mezhebine tabi olduğu için Fıtır sadakası 2 kilo 66 gram buğday verilmesi gerekiyor. Hanefi Mezhebinde ise 1,5 kilogram buğday verilmelidir." şeklinde konuştu
"Şafii mezhebinde para olmuyor en çok tüketilen gıda olması gerekiyor"
Peygamber Efendimiz (sav) döneminde buğdayın çok değerli olduğunu ifade eden Baskın, "O dönemde insanlarda para azdı. Fıtır sadakası olarak buğday, arpa, mercimek veriliyordu. Bir fakire 30-40 kişi buğday veriyor, o buğday toplanıyor, değirmene götürülüyor, un yapılıyordu. Bizim için un, buğday çok önemli, ekmek önemli, özellikle fakir halk, ekmeği nasıl bulacaktı? Buğdayı bulup un yapacaktı. Şafii mezhebinde para olmuyor. En çok tüketilen gıda olması gerekiyor. En çok tüketilen buğday olduğu için onun verilmesi gerekiyor. Ama bir Şafii Hanefi mezhebini taklit ederek 2,5 kilo buğdayın değeri ne ise Hanefi mezhebini taklit ederek para çıkarabilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)