• DOLAR 32.202
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2505.737
  • ...
Ziraat mühendisleri atama bekliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülke genelinde yaklaşık 140 binin üzerinde mezun olan ziraat mühendisinin olduğunu aktaran Doğan, bunların büyük çoğunluğunun kendi alanında çalışamadığını vurguladı.

Türkiye'nin var olan tarım potansiyeli ile ziraat mühendislerinin birleştirilip üretimde daha ileri bir seviyeye gidilmesinin elzem olduğunu dile getiren Doğan, yetkililere çağrıda bulundu.

Türkiye'nin dünyada tarım potansiyeli yüksek olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Doğan, "Tabi önemli olan Türkiye'nin bu tarım potansiyelini nasıl kullandığı, yeterli kullanabildiği veya kullanamadığı konusudur. Türkiye coğrafi olarak, iklimsel olarak bünyesinde barındırdığı endemik bitki türü olarak çok zengin bir ülkedir. Üç tarafı denizlerle çevrilidir. Buna bağlı olarak önemli bitki, ürün çeşitliliği bulunmaktadır. Bu da tarımsal potansiyelini ortaya koymaktadır." dedi.

Ebubekir Doğan

"Türkiye tarım potansiyelini yeterince kullanamamakta"

Tarımsal olarak da Türkiye'nin büyük bir alana sahip olduğunu ifade eden Doğan, "Şu anda 26 milyon hektardan fazla bir tarımsal üretim alanı vardır. Ama Türkiye kanaatime göre bugün bu potansiyelini yeterince kullanamamaktadır. Biz ziraat mühendisleri olarak yeterince bu konuda sahayla buluşturulamadığımızı, yeterince ortam yaratılmadığını düşünüyoruz." diye konuştu.

"Ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler değerlendirilmemektedir"

Şu anda Türkiye'de 140 binin üzerinde mezun olmuş ve büyük çoğunluğu kendi alanında çalışmayan ziraat mühendislerinin olduğunu aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 44 ziraat fakültesi var. Bunun 40'ı faaldir ve öğrenci alıyor. Her yıl 5 bin öğrenci mezun ediyor. Tarımın bilim tarafı olan ziraat mühendislerinin, buna paralel olarak yine veteriner hekim arkadaşların değerlendirilmediğini düşünüyoruz. Türkiye tarımsal potansiyelini ve kalifiye elemanını yeterince kullanamamak ve ziraat mühendislerini sahaya sürememektedir."

"Ziraat mühendislerinin ataması yapılması lazım"

140 binin üzerinde mezun olan ziraat mühendisin yaklaşık yüzde 80'inin kendi alanı dışındaki sektörde çalıştığına dikkat çeken Doğan, "Tarım Bakanlığının var olan bu ziraat mühendislerinin potansiyelini Türkiye'nin tarım potansiyeliyle birleştirip üretimde daha ileriye gitmek, daha fazla üretmek için çalışma yapmalıdır. Türkiye'nin tarım potansiyelini daha ileriye götürmek de ancak ziraat mühendislerinin eliyle olur. Ziraat mühendisleri atama bekliyor. Ziraat mühendislerinin ataması yapılması lazım. En az 20 bin ziraat mühendisine ihtiyacın olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir