• DOLAR 32.258
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2410.822
  • ...
Belarus'tan Batılı ülkelere nükleer silah resti: Kuvvete ancak kuvvetle karşılık vereceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Budapeşte Memorandumu ile Belarus’un gönüllü olarak nükleer silahlardan vazgeçen ilk ülkelerden biri olduğunu belirterek, ekonomik baskı da dahil olmak üzere Belarus’a baskı yapılmayacağına dair garantiler verildiğini ifade etti.

Hrenin, “Şimdi ne görüyoruz? Bütün bunlar, onu kullanan az sayıda devletin çıkarları için yapıldı. Dünya liderliği için mücadele ediyorlar ve bu memorandumu umursamıyorlar.” dedi.

NATO ülkelerinin Ekim 2022'de nükleer tatbikat yaptığını ve kimsenin buna yorum yapmadığını belirten Hrenin, üstelik Varşova’nın da topraklarına ABD’nin nükleer silahlarını konuşlandırmaya hazır olduğunu duyurduğunu anımsattı.

Hrenin, Kiev’in de Rusya topraklarına önleyici saldırılar yapılması gerektiğini açıkladığını dile getirerek, bunun dışında İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu silah göndermeye hazır olduğunu kaydetti. 

Polonya’nın Avrupa’nın en güçlü ordusunu oluşturma hazırlığı niyetini beyan ettiğini kaydeden Hrenin, Varşova’nın daha önce adı bile geçmeyen yeni askeri birlikler ve tugaylar oluşturduğunu, bunların kendilerine yönelik olduğunu söyleyerek, “Bütün bunlar, savaşa yönelik ileri hazırlıkların göstergeleridir. Bu durumda güç kullanma tehdidine ancak güç kullanarak karşılık vereceğimizi anlıyoruz." dedi.

Belarus’a konuşlanacak Rus taktik nükleer silahlara ilişkin olarak Hrenin, nükleer mühimmat taşıyabilen uçak ve askeri teknik araçların hazırlandığını, nükleer başlık kullanılabilen İskender füze sisteminin temin edildiğini hatırlattı.

Hrenin, gelecek hafta ilgili Belarus askeri birliklerin eğitiminin tamamlanacağını ve Rusya’dan geri döneceğini aktaran Hrenin, “Gerekirse stratejik nükleer silahlarımız da olacak. Biz zaten bunun için mevcut alanları hazırlıyoruz. Eğer düşmanca söylem devam ederse bir sonraki adım bu olacak. Kuvvete ancak kuvvetle karşılık vereceğiz. Batı başka türlüsünü anlamıyor.” diye kaydetti. 

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun nükleer silahların son çare olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Hrenin, bu silahların ciddi stratejik caydırıcılık taşıdığını söyledi. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir