• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Atık sular geri dönüşümde kullanılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ (Konya Su Kanalizasyon İşleri) Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde faaliyet gösteren Konya Atık Su Arıtma Tesisi, geri dönüşümde büyük bir başarıya imza atıyor. Tesiste bulunan; Atık Suların Arıtımına Yönelik Proses, Çamur Arıtım Prosesi ile Biyogaz Arıtımı ve Enerji Üretimi Prosesinde tüm atıklar ilgili alanlarda kullanılarak değerlendiriliyor.

 

Arıtılmış atık suların geneli sulama amaçlı kullanılıyor

Tesise giren bütün atık sular, arıtılarak ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun şekilde deşarj ediliyor. Arıtılmış atık suların büyük bölümü, sulama suyu olarak kullanılmak üzere DSİ ana tahliye kanalına veriliyor. Arıtılmış atık suların ilgili parametrelerinin uygunluğunun Bakanlık tarafından online olarak izlenebilmesi için Online Ölçüm ve İzleme Sistemi'nin kurulumu tamamlandı.

 

185 bin metreküp su tasarrufu

Tesiste yıllık en az 55 milyon metreküp sulama suyu üretiliyor. Ayrıca yeşil alan sulama suyunda kullanılmak üzere uygulanan Mor Şebeke Projesi'nin işletilmesine de devam ediliyor. Arıtılmış atık su ile yaklaşık 22 kilometre Mor Şebeke hattı ile yeşil alanların sulanması gerçekleştirildi. 2012 yılında 1. Etap Pilot Çalışması olarak başlayan uygulama sayesinde bu yıl, 185 bin metreküp içme-kullanma suyu yerine arıtılmış geri dönüşüm suyu ile sulama gerçekleştirildi, tasarruf edilmiş oldu.

 

Arıtılmış çamur tarım için büyük umut

Atık suların arıtımı sırasında oluşan çamurların stabilizasyonu amacıyla çamur arıtımı yapılıyor. Yoğunlaştırılan arıtma çamurları, anaerobik (havasız) çamur çürütücülerde biyolojik olarak stabil hale getiriliyor. Bu üniteden çıkarılan çamurlar susuzlaştırılarak yapılan bertaraflaştırma, stabilizasyonu sağlıyor. Bu çamurların tarımsal alanlarda ve toprak ıslahı amacıyla kullanılması için gerekli izin çalışmaları Bakanlık nezdinde yürütülüyor. Gerekli izin alınırsa hayvan gübresinden daha etkili olan bu çamurlar tarım arazilerinde kullanılabilecek.

 

8 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji

Arıtma gazının biyolojik olarak stabilizasyonu sırasında ortaya çıkan biyogazlar, filtreleme ve desülfürüzasyon ünitelerinden geçirilerek arıtılıyor. Arıtılmış biyogaz, enerji üretimi için depolanıyor. Ortalama yüzde 65 metan içerikli biyogaz, kojenerasyon ünitelerinden geçirilerek, ısı ve elektrik enerjisi üretiliyor. Anaerobik çürütücülerde üretilen biyogazdan elde edilen 2 MW/saate yakın enerji üretimiyle maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlanıyor. Bu, 8 bin konutun elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak enerji anlamına geliyor. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir