• DOLAR 32.339
  • EURO 34.698
  • ALTIN 2410.12
  • ...
Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı bugün hizmete açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Adil Karaismailoğlu, bugün Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nın açılışını yaparak İstanbul için yeni bir mega projeyi daha başarıyla tamamladıklarını belirterek, “Yalnızca İstanbul’da; Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, İstanbul-İzmir Otoyolu, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı ve Kağıthane-İstanbul Havalimanı metroları gibi tüm dünyanın gıptayla baktığı dev proje ve yatırımları başarıyla tamamlayarak, İstanbul’u modern ulaşım altyapısıyla hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdık.” ifadelerini kullandı.

Başakşehir-Kayaşehir Metro hattını hizmete alarak İstanbul kent içi raylı sistem ağının gücüne güç katacaklarını aktaran Karaismailoğlu, İstanbul’da şehir içinde trafik sıkışıklığının azalması ve vatandaşların yaşamının kolaylaşması adına yeni bir soluk aldıracaklarını söyledi.

Karaismailoğlu, “İstanbul’u da bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donatıyoruz. Marmaray Projesi, ülkemizin son yıllarda ortaya koyduğu küresel vizyonun en önemli göstergesi ve somut adımlarından biridir. Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım sağlayan bu projemiz, ülkemizin merkezinde yer aldığı Modern İpek Demiryolu’nun en önemli parçasını oluşturdu.” değerlendirmesinde bulundu. 

Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı’nın yanı sıra Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören, Bağcılar Kirazlı Metro hattı, Halkalı-Başakşehir-arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi, Altunizade – Ferah Mahallesi- Çamlıca Camii – Bosna Bulvarı Metro Hattı ve Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Hattı’nın; metrobüs Zincirlikuyu İstasyonu, Yenikapı-Taksim- Hacıosman Metrosu Gayrettepe İstasyonlarıyla entegre edileceğini dile getiren Karaismailoğlu, Gayrettepe son etabı olmak üzere 5 ayrı metro hattında çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2 Ekim 2022’de Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı ve 22 Ocak 2023’te Kağıthane-İstanbul Havalimanı metrolarını açtıklarını anımsatarak, İstanbul’da yapımı tamamlanıp, halkın hizmetine sundukları metro hattı uzunluğunun 318 kilometre olduğunu vurguladı. 

Yapımı devam eden projelerin bitmesiyle bu rakamın 380 kilometreye yükseleceğini dile getiren Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bu bizim için büyük bir gurur. İstanbul’da insanımızı toplu taşıma ve diğer temiz, akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalarımıza da devam edeceğiz. İstanbul'un toplamda 1100 kilometre metro ihtiyacı var. Yerel yönetim görevini yerine getirmezken, bir metro hattını 80 yılda bitirecek bir hızda ilerlerken, Bakanlık olarak elimizi taşın altına koyuyor ve İstanbul’un eksiklerini tamamlıyoruz. 6,2 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Kayaşehir hattımızda; Onurkent, Şehir Hastanesi, Kayaşehir Toplu konutlar ve Kayaşehir meydan istasyonları olmak üzere toplam 4 istasyon bulunuyor. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden de geçecek ve tasarım hızı saatte 80 kilometre olan araçlar vasıtasıyla saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verecek.” 

Karaismailoğlu, proje ile Kayaşehir – Mahmutbey’in 20 dakika, Metrokent – Bakırköy Özgürlük Meydanı’nın 29 dakika, Metrokent – İstanbul Havalimanı’nın 24 dakika, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi – Bakırköy (Kirazlı) arası seyahat süresinin 23 dakika olacağına işaret etti.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir