• DOLAR 32.559
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2442.117
  • ...
Dört ilde orman yangını
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çanakkale, Muğla`nın Milas ve Bodrum ilçeleri, Adana ve Mersin`de çıkan yangınlarda yüzlerce hektarlık alanlar kül oldu.
Çanakkale` de Gelibolu Yarımadası`nda Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında ormanlık alanda nedeni henüz belirlenemeyen orman yangını başladı.

Saat 12.05` te ormanlık alandan yükselen dumanları Çanakkale boğazında geçiş yapan ticaret gemileri de farkedince ilk ihbarlar Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü`ne deniz telsizinden yapıldı.

Gelibolu yarımadası`ndaki orman kuleleri de yoğun duman üzerine bölgeye söndürme ekipleri sevketti. Çanakkale` de konuşlanan bir yangın söndürme helikopteri bölgeye evkedildi. Yangına Gelibolu Yarımadası`nda görev yapan 10 kişilik 4 arazöz ekibi de gönderildi.

MUĞLA
Muğla`nın Milas İlçesi Ören Beldesi yakınlarında başlayıp şiddetli rüzgar nedeniyle hızla büyüyen orman yangını, ekiplerin yoğun çalışması ardından güçlükle kontrol altına alındı. 3 köy ile Ören Beldesi`ndeki evlere yaklaşan alevler, köylüler ve tatilcileri sabaha kadar uyutmadı. `Gökova`nın ciğerleri` olarak bilinen bölgedeki yangında yaklaşık 45 hektarlık alan zarar gördü, 2 ahır ile 1 samanlık ve 80 arı kovanı küle döndü. Yangında, ölen ya da yaralanan olmadı.

Milas İlçesi`ne bağlı Pınar Köyü yakınlarında dün akşam saatlerinde ilk belirlemelere göre elektrik tellerinin birbirine temas etmesi sonucu oluşan kıvılcımlar yangına neden oldu. Ormanlık alandaki yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Kumluca, Pınar ve Çamlıca köyleri ile Ören Beldesi`nde ev ve bahçelerin yakınına kadar ulaşan alevler korkuya neden oldu. Bugün saat 04.00 sıralarında Ören Beldesi`nde yangın tehdidi nedeniyle önceden boşaltılan bir ahır ile samanlık, bir köyde de yine boş ahır ile 80 arı kovanı alevlere teslim oldu. Bölgedeki ekiplerin yoğun çalışmasıyla yangının diğer ahır ve evlere sıçraması engellendi. Yaklaşık 18 saat süren yangın nedeniyle köylüler ve tatilciler evlerine giremedi.

Milas`a bağlı Pinar köyünde dün öğle saatlerinden buyana devam eden yangın söndürülemeden, Fesleğen yaylasında 6 farklı bölgede yeni yangınlar başladı.

Milas`a bağlı Pinar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda dün saat 15.30 sıralarında başlayan yangın henüz kontrol altına alınamadı. Sabahın aydınlanmasıyla birlikte yeniden havadan müdahaleye başlanan söndürme çalışmalarına 4 uçak, 7 helikopter, 10 iş makinesi, 20 arazöz, 200`ü aşkın orman işçisi ve köylüler katılıyor. Tarım arazilerinde bulunduğu bölgede şuana kadar yüzlerle arı kovanının yanı sıra 80 hektarı aşkın alanda küle döndü.

ADANA
Adana`nın Karaisalı ilçesinde çıkan orman yangının yaklaşık 50 hektarlık alan zarar gördü. Yangında Bal Ormanı projesi kapsamında dikilen fidanlar ile ağaçlar kül oldu.

Alınan bilgiye göre, Hasan Dağı`ndaki dün öğleden sonra çıkan ve rüzgar nedeniyle büyüyen yangın, dağın eteklerindeki Saydere Mahallesi`ndeki evleri tehdit etmeye başladı. Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi, çevre il ve ilçelerden gelen arazözler ve orman yangın söndürme araçları ve helikopterle yangına müdahale edildi. Gülüşlü Köyü Mezarlığına kadar ulaşan yangın, Kaksan Kireç Fabrikası üstünde kontrol altına alındı.

Çıkan yangında yaklaşık 50 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı, yaptığı açıklamada yangının 21.30 civarında kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Karaisalı Orman İşletme Müdürlüğü`nün 5 yıldır yürüttüğü Bal Ormanı Projesi gereğince dikilen tüm ağaçlar ve fidanların tamamı yandı. Proje gereği ekilen harnuplar 1.5 metreyi, çamlar 2 metreyi, akasyalar da üç metreyi geçmişti.

MERSİN
Mersin`in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Hava ve karadan müdahale edilen yangında 100 hektar alan zarar gördü. İlçeye bağlı Kavakoluğu köyü yakınında dün öğleden sonra çıkan yangına havadan 8 helikopter, karadan 200`e yakın arazöz ve iş makineleri ile 500`e yakın yangın işçisi müdahale etti. Ekipler, bugün sabah saatlerine kadar müdahale ederek yangını kontrol atına aldı.

Kavakoluğu ve Delikkaya köyü dün geceden itibaren tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın da bir arazöz tamamen yandı. Yangın bölgesinde dumandan etkilenenler ambulansla hastanelere götürüldü.

Köylülerin zeytin, ceviz, üzüm, elma, kayısı, incir gibi meyve bahçeleri ile sulama sistemleri yandı. Bölgede bir helikopter havadan söndürme çalışmalarını sürdürüyor, işçiler de arazözle soğutma çalışmalarına katılıyor.

Kavakoluğu Köyü Muhtarı Mehmet Kırlangıç, aynı bölgede 2008 yılında çıkan yangının rüzgarın etkisi ile yayılarak 3 gün sürdüğünü ve can kayıpları yaşandığını hatırlatarak "2008`de yaşadığımız yangın felaketinin aynısını iki gündür yaşıyoruz. O yıllarda annem Hatice ve ablam Fatma Bulut ile yeğenim Hatice Bulut`u kaybettim. Bu kez çok şükür bir can kaybı yok. Fakat ürünlerimiz yandı kül oldu" dedi.

Delikkaya Köyü Muhtarı Mustafa Sabır da, yaşanan bu olayın kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Psikolojimiz altüst oldu. 2008`de yanan bölgedeki yeni fidanlık alan ile birlikte yine çam ağaçları zarar gördü. Tek mutlu olduğumuz konu can kaybı olmaması."

Yaklaşık 100 hektar ormanın zarar gördüğü yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir