• DOLAR 32.504
  • EURO 34.755
  • ALTIN 2409.119
  • ...
Kuveyt'te parlamentonun dönüşü bayram sonrasına kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Ganim, hükümet kurulamadığı için oturuma katılamaması ve toplantı yeter sayısına ulaşılamaması sebebiyle Anayasa'nın 116. maddesi gereğince, iade edilen Ulusal Meclisin ilk oturumunun Ramazan Bayramı tatili sonrasına ertelendiğini belirtti.

Anayasa'nın 116. maddesi, hükümetin parlamento oturumlarında temsil edilmesini içeriyor.

Kuveyt'te parlamentonun, 19 Mart'ta, 2020’deki haline getirilmesi kararının ardından 20 Mart'ta Ulusal Meclis Başkanlığı koltuğuna yeniden Ganim oturmuştu.

Başkan Ganim 21 Mart'ta ise ülkede yeni milletvekili seçimlerinin yapılmasının "acil bir ihtiyaç haline geldiğini" söylemişti.

- Kuveyt'teki son parlamento seçiminin iptali

Anayasa Mahkemesi, 19 Mart'ta, 29 Eylül 2022'de gerçekleştirilen seçimin iptali, seçimleri kazandığı açıklananların üyeliklerinin geçersiz sayılması ve feshedilen parlamentonun 2020’deki haline getirilmesine karar vermişti.

Mahkeme, iptal kararına gerekçe olarak "2020 yılında parlamentonun feshedilmesi kararının geçersiz olduğunu" göstererek bu durumdan hareketle 2022 seçimlerinin de geçersiz olacağını bildirmişti.

Kuveyt'te Meclis ile hükümet arasında tekrar eden anlaşmazlıklar nedeniyle Aralık 2020'de kurulan parlamento feshedilmişti. Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da 22 Haziran 2022'de yaptığı açıklamayla ülkede erken seçime gidileceğini duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir