HÜDA PAR'a yönelik 200'ün üzerinde haber ve sosyal medya içeriğine erişim engeli
Özellikle sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde HÜDA PAR'a yönelik yapılan hakaret ve iftira içerikli provokatif paylaşımlar hakkında açtıkları suç duyurularına ilişkin konuşan parti avukatlarından Hasan Ece, ifade özgürlüğünün kapsamında olmayan, itibar zedeleyen paylaşımlarla ilgili şimdiye kadar 200'ün üzerinde paylaşıma erişim engeli konulduğunu söyledi.
HÜDA PAR'a yönelik yapılan paylaşımlar, basında yer alan yalan haberlerle ilgili devam eden suç duyurularına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Avukat Hasan Ece, sosyal medya üzerinden yapılan bilinçsiz paylaşımların bir zaman sonra suç teşkil edebileceğini, kullanıcıların gündemin sıcaklığına kapılmamaları gerektiğini, ifade özgürlüğünü aşan hakaret ve yalan paylaşımlara ilişkin hukuki yaptırımın olduğunu ifade etti.
"Basın özgürlüğünü aşan paylaşımlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz"
Sosyal medyada paylaşımda bulunurken dikkatli, olunması gerektiğini hatırlatan Ece, "Elbette ki ifade özgürlüğü Anayasa tarafından korunmuştur. Herkes bir konu hakkında düşüncesini ifade etme özgürlüğüne sahiptir ama bu hakkın da bir sınırı vardır. Eleştiri, sert eleştiri, uç fikirleri savunmak da ifade özgürlüğüne girer ama hakaret, iftira, yalan tarzı ifadeler, ifade özgürlüğüne girmez. Suç teşkil edecek bir sınırın içerisine dâhil olmuş olur. Bu anlamda ne yazık ki son dönemde HÜDA PAR aleyhine de gerek basın özgürlüğü gerekse ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan çok sayıda paylaşım yapılmaktadır. Bu paylaşımlar suç teşkil ettiği için biz de HÜDA PAR avukatları olarak bu konuda gerekli adımları atıyoruz. Gönül isterdi ki bu adımları atmayalım, ülkemizde bu tarz paylaşımlar yapılmasın. Ancak paylaşımların sayısı fazla ve kötü niyetli olduğu için bunlarla ilgili başta savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunuyoruz." dedi.
"Gerçekle bağdaşmayan, hakaret içerikli paylaşımlara erişim engeli konulmasını talep ediyoruz"
Ece, "Şu anda çok sayıda suç duyurusu var ve savcılar bunlarla ilgili çalışma başlatmış durumdalar. Hakaret eden şahıslardan kimisinin ifadesi alınmış kimisinin de ifadesi alınması için ilgili karakollara müzakkereler yazılmış. Tabi sadece bu şahıslarla sınırlı değil. Özellikle sosyal medyada bazı haber sitelerinin, takipçileri çok olan bazı şahısların ne yazık ki bu furyaya katıldıklarını görüyoruz. Onlarla ilgili de sulh ceza hâkimliklerinden bir partinin siyasi itibarını zedelediği ve yapılan paylaşımların gerçekle bağdaşmaması nedeniyle erişim engeli konulmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda ileride özellikle yüksek takipçileri olan ve parti hakkında kötü niyetli paylaşımlarda buluna hesaplar hakkında da tazminat davası açacağız. Bu adımları yeni attığımız için soruşturmalar hemen sonuçlanmamaktadır. Belli bir süreci var. Ancak bazı şahısların ifadeleri alınmış, ifade verirken de özür dileyip pişmanlıklarını da ifade ettiler." diye konuştu.
Bazı hesapların profesyonel olarak belli bir amaca yönelik kötü niyetli paylaşımlar yaptıklarını, buna ilişkin yaptırımların uygulandığını belirten Ece, kimisinin de bilinçsizce paylaşım yaptığını ve soruşturma aşamasında verdikleri ifadelerde özür dilediklerini kaydetti.
Sosyal medyada işlenen suçlar, sosyal medyada kaldığı sürece kişilerin karşısına çıkabildiğini, bazen gündemin sıcaklığına kapılarak kendilerini tutamayan kişilerin ağza alınmayacak derecede küfür, hakaret içerikli paylaşımlarda bulunduğunu vurgulayan Ece, bu manada tespit ettikleri kişiler hakkında hemen suç duyurusunda bulunduklarını, tespit edilemeyenlerin de tespit edilmesi için çalışma yürüttüklerini, tespit edilince de suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
200'ün üzerinde paylaşım ve habere erişim engeli konuldu
Ece, "Neredeyse her gün bazı haber sitelerinde çıkan haberlere erişimin engellenmesini talep ediyoruz. Kimisi mahkemeler tarafından kabul ediliyor, kimisi de kabul edilmiyor. Kabul edilmeyenler ile ilgili de itiraz kanun yoluna başvuruyoruz. Özellikle haber içeriklerinin kötü niyetli olduğunu, gerçekle bağdaşmadığını, tamamen karalama ve iftira atma yönünde olduğu için mahkemeler tarafından çoğunlukla erişim engeli getirilmesi talebi kabul edilmektedir. Şimdiye kadar 200'ün üzerinde içeriğe erişim engeli aldık. 60 civarında da suç duyurumuz bulunmaktadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)