• DOLAR 32.276
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2446.47
  • ...
Mardin'de esnaf ve halk Ramazan ayında alışverişi değerlendirdi 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artan fiyatlar nedeni ile Ramazan ayında pazarlarda yoğunluk var ama alım gücü yok. Esnaf, fiyat pahalılığının olduğunu, pahalılıktan kendilerinin de mağdur olduklarını, halk da yüksek fiyatlardan fazla bir şey alamadıklarını belirtti. 

Halk ve esnaf, eski Ramazanlarda alışveriş yoğunluğunun daha kalabalık ve daha uygun fiyatların olduğuna dikkat çektiler. 

Esnaf Mehmet Nur Başçı

Fahiş fiyatlardan onlarca kişinin pazardan bir şey almadan geri döndüğünü vurgulayan esnaf Mehmet Nur Başçı, "semt pazarında esnaflık yapıyorum. Meyve-sebze satıyorum. Fiyatlar bayağı yüksek durumda şu an. Alım gücü az. Şahit oluyoruz çoğu kişi pazardan bir şey almadan evine gidiyor. Ekonomi yüzden fiyatlar yüksek durumda. Ben 26 yaşındayım çalıştığımız halde fazla evimizi geçindiremiyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun." şeklinde konuştu. 

"Eski Ramazanlar gibi insanlar alışveriş yapamıyor" 

Ebubekir Gerkez

Eski Ramazan aylarda alışverişin daha cazip olduğunu ifade eden Ebubekir Gerkez, "Oruç iyi gidiyor. Hastalığımdan 1-2 gün tutamadım ama diğer günlerde hep tuttum. Alışverişe geldik, domates 20 lira, ceviz 40 lira, bademin kilosu 50 lira olmuş. Genel olarak pahalıdır her şey. Eski Ramazanlar gibi insanlar alışveriş yapamıyor. Eskiden çok daha kalabalık oluyordu semt pazarlarında." ifadelerini kullandı. 

Esnaf Hasan İvedi

Alışveriş yoğunluğunu fazla fark olmadığını, Ramazan aylarında biraz daha yoğunluğun olduğunu aktaran esnaf Hasan İvedi, "pazarda esnaflık yapmaktayım. Meyve-sebze satışı yapıyorum. Bana göre alışveriş yoğunluğunda eskisi gibi çok fark yok. Şu an alışveriş güzel gidiyor. Ramazan günlerinde biraz daha yoğunluk oluyor." şeklinde belirtti. 

Esnaf Halil Özdemir

Esnaf Halil Özdemir, fırsatçılardan alışverişin durgun olduğunu vurgulayarak, " Ramazan ayında fırsatçılar fiyatları 3-4 katına çıkartıyor. Pahalılık o yüzden var. Ramazan ayında pahalıda olsa ucuzda olsa millet alışveriş yapma zorunluluğu olduğundan rağbet ediyorlar. 2-3 yıl önce her şey daha güzeldi." dedi. 

"Alışverişte 5 kilo alan 3 kiloya, 2 kilo alan 1 kiloya düşürmüş durumdadır" 

Esnaf Abdulkadir Anlayışlıoğlu

Birkaç yıl önce alışveriş noktasında daha cazip fiyatları olduğunu belirten esnaf Abdulkadir Anlayışlıoğlu, "Bundan 1-2 yıl öncesi kadar satış konusunda olsun müşterini alım gücü olsun daha farklıydı. Şu anki ekonomik sıkıntılardan her şey değişmiş durumdadır. Halk alışverişinde 5 kilo alan 3 kiloya, 2 kilo almak isteyen 1 kiloya düşürmüş. Bizler satıcılar olarak çoğu günler pahalılık yüzünden iş noktasında durgunlaşıyoruz." şeklinde ifade etti.  

Anlayışlıoğlu, Ramazan ayında biraz daha alışverişin yoğunlaştığına dikkat çekerek, "Ramazan ayında erkenden satışlar başlıyor ve daha erken saatte eve gidiyoruz. Yani normal günlerden daha çok satış oluyor. Özellikle bayram arifelerinde pazarlar yoğun bir şekilde çalışıyor Allah'a şükür. Eski Ramazanlara göre gözle görülecek bir farkındalık var tabi ki." ifadelerine yer verdi. 

Talat Tekin

Önceki Ramazan aylarında pazar alışverişlerinde daha güzel görüntülerin olduğunu ifade eden Talat Tekin, "Önceden bu pazara geldiğimizde daha güzel şeylerle karşılaşıyorduk. Şu an çok fazla kimse bir şey alamaz oldu. Pazar semtlerine gelenlerde çoğu sadece gezip fiyatlara bakıyorlar ama bir şey alamıyorlar." ifadelerini dile getirdi.  

İzzettin Çağtay

Ekonomik sıkıntıdan satışların az olduğunu vurgulayan esnaf İzzettin Çağtay, "Ben eskiden meyve sebze satıyordum Ramazan ayında tatlıcılığa girdim. İş alım gücü olmadığı için yevmiye ile çalışıyorum. Eskiden daha güzeldi ama şu ekonomik sıkıntıdan fazla satış olmuyor. Pazarlarda yoğunluk var ama satışlar az durumdadır." ifadelerini kaydetti. 

"Millet şu an gramlarla alışveriş yapıyor" 

Esnaf İlhan Veske

İlhan Veske ise vatandaşın gramla alışveriş yaptıklarına dikkat çekerek, "İnsanlar şu anda pazarlarda bir şey alacak durumda değil. Hemen hemen her gün meyve ve sebzelerde fiyatlar değişiyor. Millet şu an gramlarla alışveriş yapıyor. Bunun önlenilmesi gerekiyor. Şu an domates 20 liradan 12 liraya düştü ama yarın ne kadar yükselecek bilinmiyor. Alım gücü az. Alışveriş konusunda eski Ramazanalar şu anki Ramazanlara göre çok fark ediyordu. Yetkililerin bu fiyatlara derhal el atması gerekiyor." şeklinde aktardı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir