• DOLAR 32.296
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2408.2
  • ...
Midyat’ta mukabele sünnetine yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayı tüm bereketiyle Müslüman halk tarafından Kur’an, ibadet ve oruçla ihya ediliyor.  Geceleri teravihle geçiren Müslümanlar, gündüzleri ise oruç ve mukabele sünnetini ihya ederek geçiriyorlar.  

Tüm camilerde kurulan mukabele halkalarıyla Kur’an ayında Kur’an-ı Kerim’den her gün 1 cüz okumak suretiyle mukabele sünneti ihya ediliyor. 

 Mardin’in Midyat ilçesinde de Ramazan ayı 8’inci gününde devam ediyor.  Vakit namazlarında sürekli dolu geçen Gölcük Mahallesindeki tarihi Merkez Cevat Paşa Camii,Ramazan’da da her vakit dolup taşıyor.  

Mukabele sünnetinin ihya edildiği camide vakit namazlarını kılan cemaat mukabele sünnetine iştirak ediyor.  

Her gün öğlen namazını müteakip Kur’an-ı Kerimlerini alan Müslümanlar cami İmam Hatibi ve Müezzin Kayyımı tarafından okunan Kur’an-ı kerim tilavetini takip ederek mukabele halkaları oluşturuyor. Tilaveti iyi olan bazı vatandaşlarda bazen tilavete katılıyor. 

Cevat Paşa Cami İmam-Hatibi Halil Mertoğlu, mukabele hakkında bilgilendirmelerde bulunarak önemine dikkat çekti. 

 "Yıldan yıla mukabele halkalarımız genişliyor" 

Mertoğlu,"22 yıldır bu tarihi camide görev yapıyorum. Böyle tarihi ve sürekli cemaatle dolan bir camide görev yapmak ayrıca bizi mutlu ediyor. Allah’a şükürler olsun. 22 yıldır mukabele sünnetini ihya ediyoruz. Yıldan yıla mukabele halkalarımız genişliyor. Özellikle gençlerin daha çok iştirak etmesi bizi sevindiriyor. Mukabele Peygamber Efendimizin sünnetlerinden biridir. Kur’an-ı kerim 13 yılı Mekke’de 12 yılı Medine’de olmak üzere 23 senede nazil olmuştur. Her yıl Cebrail Aleyhisselam ve Peygamber Efendimiz ile mukabele ediyordu. Bazen o okuyor, Peygamber Efendimiz dinliyordu. Bazen Peygamber Efendimiz okuyor, o dinliyordu. Bu şekilde mukabele sünneti günümüze kadar gelmiştir. Mukabele sünnetinin faydaları çoktur. İnsanlarımız gelip okuyorlar, yanlışları varsa düzeltiyoruz. Soruları varsa cevaplıyoruz. Buradaki güzellik cemaat şeklinde olmaktır. Cemaat ve birliktelik aşkıyla bu ibadeti ihya ediyoruz. Kur’an okuyanlara tavsiyemiz bu şekilde devam etmeleridir. Biz de bu şekilde çok mutlu oluyoruz. Bunu istiyoruz onlardan." Diye konuştu.  

"14 asırlık mukabele geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz" 

Mukabeleye iştirak eden Şevki Ağırman, " Ben İstanbul'da ikamet ediyorum. Bu sene ki Ramazan mukabelesi Midyat'ta nasip oldu. Biz de bu tarihi camide mukabeleye katılıyoruz. Hocalarımızdan ve cemaatimizden Allah razı olsun güzel bir mukabele oluyor. Burada Kur'an okumadaki eksikliklerimizi gideriyoruz. Mukabelede Hocalarımızı takip ediyoruz. Cemaatle kaynaşıyoruz. Maşallah Ramazan'ın bereketiyle cami doluyor. 14 asırlık mukabele geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Ramazan boyunca inşallah devam edeceğiz. Yıllardır Kur'an okuyoruz. Ama eksikliklerimizi mukabele esnasında gideriyoruz. Gerçekten çok güzel bir şey. Kur'anı daha iyi bir şevkle okuyoruz. Evde tek başımıza bunu yapamıyoruz. Yaklaşık 45 dakika dizlerimizin üzerinde sıkılmadan mukabeleye iştirak ediyoruz. Manevi olarak güzel bir duygu yaşıyoruz. Herkese tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Camide Kur'an okumayı, evde tek başıma okumaya tercih ediyorum" 

Mehmet Beşir Bulut ise, " Her yıl Ramazan'da bu camide mukabeleye iştirak ediyoruz. 14 asırlık bir gelenek ve sünneti ihya ediyoruz. Allah'a şükür bu senede geldik mukabeleye. Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Kadir Gecesi ayıdır. Bunu değerlendiriyoruz. Camide Kur'an okumayı, evde tek başıma okumaya tercih ediyorum. Yanlışlarımızı ve eksikliklerimizi gideriyoruz. Herkese tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir