• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Çoğu Geri Döndü Ama ONLAR HÂLÂ DEPREMZEDELERİN YANINDA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Yaşanan büyük felaket süreci boyunca depremzedeleri bir an olsun yalnız bırakmayan Umut Kervanı gönüllerde büyük bir yer edindi. Arama kurtarma faaliyetlerinden, barınmaya, yemek ihtiyacından kıyafet ve diğer tüm ihtiyaç kalemlerine kadar bütün alanlarda Umut Kervanı bir seferberlik haliyle çalışmalarını sürdürdü. Ve hala da devam ediyor. Yaptıkları çalışmalarla ilgili gazetemize konuşan Umut Kervanı İnsanı Yardım Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, “Depremzede kardeşlerimizin acılarını paylaşacağımıza söz verdik” dedi.

“HALA YÜZLERCE ÜYE VE GÖNÜLLÜMÜZ İLE SAHADAYIZ”

Kurtaran, “Depremin ilk gününde neredeyse herkes depremzedelerin yanına, yardımına koştu. Her bir STK, her bir birey bir işin ucundan tuttu. Kimi yemek yaptı, kimi enkazdan bir kardeşini daha çıkarma telaşındaydı... Geldiler... Günlerce kaldılar ve gittiler... Evlerini ailelerini terk etmişlerdi... Üzerlerine düşeni yapıp gittiler... Ama Umut Kervanı olarak depremin ilk gününde Adıyaman'a yüreğimizi koyduk, Kahramanmaraş'a, Malatya'ya ve Hatay'a yaraları sarılıncaya kadar kendilerinin acılarını paylaşacağımıza söz verdik. Bu nedenle hala yüzlerce üye ve gönüllümüz ile sahadayız.” şeklinde konuştu.

“15 AŞEVİMİZDE, 10 BİNLERCE KİŞİYE İFTAR VE SAHUR VERMEKTEYİZ”

Umut Kervanına ait 15 aşevinde her gün 10 binlerce depremzedeye iftar ve sahur verildiğini kaydeden Kurtaran, “Bir taraftan mübarek Ramazan ayının bereketini yayarak 10 binlerce kardeşimize 15 aşevimizde her gün düzenli olarak iftar ve sahur vermekteyiz. Ramazan'ın maddi ve manevi güzelliklerini hep beraber yaşamaya çalışıyoruz. Bununla beraber özellikle oluşturmuş olduğumuz istek hattıyla bize ulaşan depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını çadırlarına götürerek kendilerine ulaştırıyoruz. Merkez çadırlarımızın bulunduğu yerlere kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacakları elbise, temizlik malzemesi, gıda ve temel ihtiyaçları için reyonlar oluşturarak ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“DEPREMZEDE HALKIMIZIN UMUDA KARDEŞLİĞE İHTİYACI VAR”

Çok sayıda depremzedenin "hiç kimse yokken siz vardınız" sözüyle muhatap olduklarını belirten Kurtaran, şunları kaydetti: “Miniklerimizin depremde sarsılan psikolojilerini düzeltmeye onlarla yakından ilgilenerek, oyunlar oynayarak hediyeler takdim ederek yüzlerindeki gülücük olmaya çalışıyoruz. Üyelerimiz, gönüllülerimiz hiçbir ücret talep etmeden hala ilk günün heyecanı ile hizmet etmenin kendilerine vermiş olduğu huzur ile sahadalar. Bugüne kadar binlerce kardeşimiz fedakârlık yaparak bu kervan ile hizmetlerini yaptılar ve daha binlercesi sırasını bekleyerek deprem bölgesine giderek hizmette bulunacağı anı heyecanla bekliyor. Bir de üye ve gönüllülerimiz gülümseyen çehreleri ile umut saçarak halkımıza kardeşlerimize yardım etmeyi ibadet sayıyorlar. Onlar hala deprem bölgesinde duruyorlar ve durmaya devam edecekler. Çünkü halkın "hiç kimse yokken siz vardınız" dediği kervandır bu kervan.   Umut Kervanı bu kez dönmedi. Çünkü depremzede halkımızın Umuda kardeşliğe ihtiyacı var.”

Çağrı merkezi ile binlerce kişiye yardım ulaştırılıyor

BİNLERCE DEPREMZEDENİN UMUDU

Umut Kervanı Kahramanmaraş Koordinasyon Merkezi'nde kurulan çağrı merkezinde, binlerce depremzedenin ihtiyacı karşılanıyor.

Kahramanmaraş/Ali Tarhan

Kahramanmaraş Koordinasyon Merkezi'nde kurulan çağrı merkezi üzerinden gelen talepleri cevaplayan Umut Kervanı gönüllüleri, günde binlerce insanın ihtiyacını karşılayabilmenin sevincini yaşıyor.

"BURADA HALKIMIZIN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ"

Umut Kervanı Vakfı'nın Kahramanmaraş Koordinasyon Merkezi'nde bilgi işlem biriminde gönüllü olarak çalışan Recep Kaplan, "Depremin ilk 22 gününün içerisinde 2 bin 87 kaydımız var. Çeşitli yardımlarda bulunduk. İlk 22 günden sonraki süreçte 1392 aileye daha yardım yapıldı. Şu anda da yardım almak için bekleyen 932 ailemiz var. 10 dakika aralıklarla randevu veriyoruz, burada halkımızın ihtiyaçlarını karşılıyor. Burada bizi etkileyen birçok olaya şahit oluyoruz. Sadece çocuğuyla kalan dul kadınları gördük, ayağını veya kolunu kaybeden, çalışamayacak durumda olan, kimsesi kalmayan birçok depremzede var." dedi.

"ŞU ANDA GIDA SIKINTISI YAŞIYORUZ"

Yardım faaliyetlerini sürdürürken ihtiyaç duydukları ürünler hakkında konuşan Kaplan, "Giyim, gıda ve çocuk malzemelerine aşırı ihtiyaç duyuluyor; hijyen malzemeleri de bunlardan sonra geliyor. Depremzedelerin ortamları çok müsait olmadığı için hijyen konusunda yaşıyorlar. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız gelemeyince biz onlara mobil araçlarımızla ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımızın önce yerine giderek ihtiyaçlarına bakıyorlar ondan sonra buraya gelerek ihtiyaçlarını götürüyorlar. Daha ne zaman burada kalacağımızı kestiremiyoruz, bilemiyoruz ama şu anda gıda sıkıntısı yaşıyoruz. Gelen gıdalar ancak aşevimizde yaptığımız yemeklere yetiyor. Burada günlük olarak yaklaşık 8-10 bin kişiye yemek veriyoruz. O yüzden gelen gıdalar ancak bize yetiyor. Hayırseverler bu konuda yardımcı olurlarsa iyi olur. Hijyen noktasında ve özellikle iç giyim konusunda hanımlar mustariptir, her zaman arayarak söylüyorlar. Hayırseverlere çağrımız; gıda ve iç giyim konusunda özellikle önem verseler bizde halkımıza yardımcı oluruz." diye belirtti. (İLKHA)

DEPREM BÖLGESİNİN GİZLİ KAHRAMANLARI: AŞÇILAR

Depremzedelerin aş ihtiyaçlarını karşılayan, mübarek Ramazan ayının hizmetkarları aşçılar, bu işi hiçbir ücret talep etmeden yaptıklarını, bu işi Allah rızasını gözeterek yaptıkları için de oruçlu olmalarına rağmen yorulmadıklarını söylediler.

Malatya/Mehmet Aslan

Ramazan ayına girilmesiyle de çalışmalarına aralıksız devam eden kardeş yardım kuruluşları, on binlerce kişiye iftar ve sahur ikramında bulunuyor. Sürekli yapılan yemek ve iftar ikramlarına değiniliyor ancak bunu kimin ve nasıl yaptığı gündeme pek gelmiyor. Sahada görünmeyen ancak perde arkasında çalışan depremin gizli kahramanları ve mübarek Ramazan ayının hizmetkarları aşçılar İLKHA’ya konuştu.

“KARDEŞLERİMİZE HİZMET ETMEK ÇOK FARKLI BİR DUYGU”

Depremzedelere yemek yapmak için İstanbul’dan Malatya’ya geldiğini belirten aşçılardan İhsan Kaya, “Aşçılık mesleğine 13 yaşında başladım. Mesleğe bazı dönemlerde ara verdim ama şimdi İstanbul’da bir şirkette devam ediyorum. Malum Ramazan ayındayız. İhtiyaç üzerine depremzede kardeşlerimize bir nebze de olsa katkı sunmak amacıyla Umut Kervanı aracılığıyla Malatya’ya geldik. Burada depremzede kardeşlerime iftar yemeği yapıyoruz. Sabah 10.00-11.00 gibi başlıyoruz iftar vaktine kadar çalışıyoruz. Tabi bunu hiçbir ücret talep etmeden sadece Allah rızasını gözeterek yapıyoruz. Günde 5 bin kişiye iftar yemeği hazırlıyoruz. Allah rızasını gözeterek çalışmak ve kardeşlerimize hizmet çok farklı bir duygudur. İnanın ücret karşılığı yapsaydık, böyle haz alamazdık. Normalde zahmetli bir mesleği icra ediyoruz ve oruçlu olarak günde 5 bin kişiye yemek yapıyoruz ama inanın Allah rızasını gözeterek yaptığımız için yorulmadığımızı söyleyebilirim. Çünkü canı gönülden çalışıyoruz. 5 gündür buradayım, Allah nasip ederse Cuma gününe kadar bu hizmeti devam ettireceğim.” dedi.

“İŞİMİZ ZAHMETLİ AMA ALLAH RIZASINI GÖZETEREK ÇALIŞTIĞIMIZ İÇİN ZORLANMIYORUZ”

Yaklaşık 36 yıldır aşçılık mesleğini icra ettiğini ve depremzedelere yemek yapmak için Batman’dan Malatya’ya geldiğini kaydeden Halil Kavak, “Sabah 10.00’da kalkıp iş başı yapıyoruz akşam saat 19.00’a kadar çalışıyoruz. Normalde işimiz zahmetlidir ama Allah rızasını gözeterek çalıştığımız için zorlanmıyoruz. Depremzede kardeşlerimize her gün 5 bin iftar yemeği çıkarıyoruz. İnşallah Bayrama kadar bu hizmeti devam edeceğim. Allah rızası için ailemizi bırakıp Malatya’daki depremzede kardeşlerimize yardım etmek için geldik. İnşallah kardeşlerimizin sıkıntıları son bulur, biz de evimize ailemizin yanına döneriz.” temennisinde bulundu.

(İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir