• DOLAR 32.56
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2444.021
  • ...
Kürtçe bilen diplomat geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Yardımcısı Koru, `Diplomatlarımızın gittikleri ülkenin dilini bilmesini istiyoruz` dedi.

Tarihinin en yoğun dönemini yaşayan Dışişleri`ndeki yeni yönelimi Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru anlattı. Koru, `Arapça, Japonca, Çince bilen kaç tane büyükelçimiz var? Arzu ediyoruz ki önümüzdeki dönemde farklı ülkelere gönderdiğimiz diplomatlarımız o ülkenin dilini bilen insanlar olsunlar` dedi.

Türkiye`nin son dönemde açtığı dış temsilciliklerin sayısındaki artışa dikkat çeken Koru, son dört sene içinde aldıkları kariyer memurlarının sayısının, bakanlık personelinin üçte birini oluşturduğunun altını çizerek şunları söyledi: `Benim girdiğim yıllarda 3 aylık eğitimlerle başlardık dairelerde çalışmaya. Şimdi bir yıllık eğitime gönderiyoruz. Bakanlıktaki eğitimden sonra isteyenleri yurtdışına göndereceğiz isteyenleri merkezde farklı programlara göndereceğiz. Amacımız hem kadroyu geliştirmek hem de kalitesini artırmak.`

BÖLGE DİLLERİ EĞİTİMİ

Dışişleri, personelinin İngilizce ve Fransızcanın yanı sıra bölge dillerini öğrenmesi için bir çalışma başlattı. Bakanlık, personelini bölge dillerinde Arapça, Farsça, İbranice, Bulgarca, Sırpça gibi dilleri öğrenmeleri için teşvik ederek dil kurslarına gönderiyor. TÖMER dil kursunda eğitim alan personele, belli bir sayının üstünde aynı dilde eğitim talebinde bulundukları takdirde tutulan öğretmenler ile Dışişleri Bakanlığı`nda özel dersler veriliyor.

YURTDIŞI MASTER OLANAĞI

Eğitim konusuna son dönemde büyük önem veren Dışişleri, personeline yurtdışında ve yurtiçinde master programlarına da gönderiyor. ABD, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede master programına katılan personel, istenildiği takdirde bölge dillerine de yer veren master programlarını tercih edebiliyor.

SON İKİ YILDA ARTIŞ

Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu Sınavında son iki yılda Kürtçe bilen gençler de başarılı oluyor. 2011 ve 2012 sınavlarında sayıları 4`e ulaşan Aday Meslek Memurları, Türkiye`nin ilk Kürtçe bilen diplomatları olacak.

Yenişafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir