• DOLAR 32.865
  • EURO 35.188
  • ALTIN 2451.399
  • ...
Fıtır sadakası nedir? Başkasının yerine fıtır sadakası verilebilir mi? Fıtır sadakası ne zaman verilir? 2023 Fitre ne kadar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her sene olduğu gibi bu sene de fitre bedeli Diyanet İşleri tarafından açıklandı. Ramazan ayına girmekle beraber Müslümanlar tarafından en çok araştırılan konuların başında fıtır sadası geliyor.  Peki Fıtır sadakası nedir? Başkasının yerine Fıtır sadakası verilebilir mi? Fıtır sadakası ne zaman verilir? 2023 Fitre miktarı ne kadar?

Fıtır sadakası nedir?

Ramazan ayının sonunda gücü yeten Müslümanın ödemekle yükümlü olduğu sadakaya Fıtır sadakası denir.  Ramazan ayını yaşamanın, onun mükâfat ve bereketinden faydalanmanın bir şükran belirtisi olarak verilen sadakaya da sadakatü’l-fıtr (sadaka-i fıtr) veya zekâtü’l-fıtr denilir. 

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîler’e göre fitre vermek farzdır. Çünkü bir hadiste Resûlullah’ın hür, köle, erkek, kadın her müslümana fıtır sadakası vermeyi farz kıldığı belirtilir (Müslim, “Zekât”, 12; Şevkânî, IV, 195). Hanefîler ise fitrenin vâcip olduğu görüşündedir. Çünkü onlara göre bu konudaki hadisler gerek sübût gerekse delâlet bakımından farziyet ifade etmez. Ancak bu mezhepte farz ile vâcip arasında uygulama açısından fark yoktur. 

Fıtır sadakası ne zaman verilir?

Şafiîlere göre Ramazan ayının girmesi şartıyla bu vakitten önce verilmesi de caizdir. İmam Malik’e göre vucûb vaktinden önce vermek caiz değilken Ahmed bin Hanbel’e göre bayramdan bir veya iki gün öncesine kadar verilebilir (Nevevî, el-Mecmû’, VII, 156; Azim Âbâdî, Avnü’l-Ma’bûd, V, 6). Hanefilere göre fıtır sadakası bayram günü imsak vaktiyle birlikte vacip olmakla birlikte ramazan ayı içerisinde veya öncesinde de verilebilir (Aynî, el-Binâye Şerhu’l-Hidâye, III, 505).

Başkasının yerine fıtır sadakası verilebilir mi?

İzin almak şartıyla başkasının yerine fıtır sadakası verilebilir. Kişi büyük çocuğu için dahi olsa izin almadan onun yerine fıtır sadakası veremez. Sadece bakmakla yükümlü olunan eş ve küçük çocuklarınki izin almadan verilebilir. 

ŞERH: Büyük çocuktan maksat buluğ çağına ulaşandır. Fıkıhta büyük ve küçüklükten maksat buluğ sonrası ve öncesidir.

2023 Fitre ne kadar?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda 2023 fitre bedeli belli oldu. Buna göre; 2023 yılı fitre tutarı 70 TL olarak belirlendi.

 Fıtır sadakası nedir? Başkasının yerine Fıtır sadakası verilebilir mi? Fıtır sadakası ne zaman verilir? 2023 Fitre miktarı ne kadar?

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir